Mala škola strojarstva

Tečaj je osmišljen da potakne djecu na „izrađivački načina razmišljanja“ po principu „Uradi sam“ odnosno DIY „Do it Yourself“

Tečaj obuhvaća izradu uporabnih predmeta od različitih vrsta metala, drva i plastike te kako obaviti male kućanske popravke. Stječe se znanje o sigurnom rukovanju alata koji se koristi u obradi materijala iz svakodnevnog života pridržavajući se mjera zaštite na radu.

Polaznici će naučiti „čitati“ i primjenjivati tehničku dokumentaciju, poboljšati prostorno predočavanje izradom konkretnih primjera uporabnih i funkcionalnih tvorevina koji će sami izrađivati i naposlijetku si odnijeti kući.

Kroz „Malu školu strojarstva“ isprepliću se elementi matematike i geometrije te na taj način dolaze do logičnih rješenja i zaključaka „Kako stvari rade?“.

Polaznici će kroz 60 sati tečaja izrađivati razne predmete, igračke i mehanizme te stjecati vještine potrebne za male kućanske popravke poput „Kako postaviti policu na zid?“, „Kako zalijepiti i popraviti ladicu?“, „Izrada personalizirane vješalice od metala: Kako pokrpati gumu zračnicu na biciklu?.

Tečaj je namijenjen za djecu od 6. - 8. razreda osnovne i od 1. – 4. srednje škole. Prema njihovoj spremnosti, volji i želji te podršci roditelja može ih se pripremiti za sudjelovanje na Natjecanje mladih tehničara (7. razred). Zbog sigurnosti djece broj polaznika ograničen je na 10-12 učenika. Gotovi radovi će na kraju tečaja biti prezentirani na Izložbi otvorenoj za javnost u prostorijama TICM-a i/ili Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Djeca kroz radionicu Strojarstva:

  • stječu vještine izrade manjih i većih predmeta pomoću alata
  • stječu radne navike, uče se strpljenju, urednosti i preciznosti u radu
  • razvijaju maštu, izražavaju svoje ideje

Na radionici Strojarstva će:

  • rukovati različitim alatima i pomagalima (čekić, bušilica, kliješta za blok zakovice, odvijači, škare za lim, škripac, imbusi, viličasto-okasti i nasadni ključevi, stege, turpije, ručne pile, crtaća igla, točkalo, kutnik, i sl.)
  • razmjenjivati svoje i prihvatiti tuđe mišljenje ili ideju

Voditelj tečaja: Kristijan Ovčarić

„Mala škola Strojarstava – mjesto gdje znatiželja ima odgovore!“