Tvornica izuma

Uzrast: od 5. razreda OŠ do 8. razreda OŠ.

Voditelj: Karlo Poljanec (karlo.poljanec@mik.hr,  mob: 095 861 2334)

Termin: ponedjeljak, 19:15 do 20:45

Internet stvari (IOT) više nije samo „buzzword“ ili najnoviji trend u tehnologiji, već svakodnevna pojava koja nas prati u našim životima. Uređajima koje koristimo volimo lijepiti etiketu „smart“, pa se tako svakodnevno koristimo pametnim telefonima, televizorima, frižiderima, satovima, perilicama rublja, itd.

Danas gotovo ne postoji stvar koju ne možemo spojiti na Internet i upravljati njima putem Interneta (tzv. Internet stvari, eng. Internet of Thnigs). Pojavom usluga u oblaku (eng. Cloud Service) i Internet stvari značaj web tehnologija sve je veći, a njihove mogućnosti drastično rastu.

Tehnologija je sve pristupačnija i zahvaljujući otvorenim platformama zahtjeva iznimno lak ulazak u ovaj čaroban svijet. Jedan od primjera je mogućnost izrade vlasitih aplikacija i sutava kako bi automatizirali svoj dom (tzv. Automatizacija doma, eng. Home automation).

S druge strane, naša okolina svakim je danom preplavljena sa sve više nove tehnologije koju je ponekad teško razumjeti. Tečaj Tvornica izuma osmišljena je kako bi djecu uvela u fascinantne mogućnosti Raspberry Pi i Arduino uređaja. Kroz kreativno i interaktivno učenje, zabavne projekte i izazove, polaznici će se upoznati s osnovama programiranja, elektronike i inženjeringa te izgraditi vlastite vještine kodiranja, istražiti svijet elektroničkih komponenti te stvoriti vlastite pametne uređaje. Radionica će s temeljiti na projektnom pristupu te će stavljati jak naglasak na važnost rada u timu i međusobnoj suradnji.

Tematika samih projekata svodi se na probleme iz naše svakodnevnice, poput uzgoja biljaka, brige za kućne ljubimce, praćenja vremenskih pojava i kvalitete zraka. Tečaj je namijenjen učenicama i učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Ishodi:

  • Osnovno razumijevanje platformi Raspberry Pi i Arduino te kako one funkcioniraju, primjene i karakteristike
  • Instalacija i podešavanje operacijskog sustava i razvojnog okruženja platformi (npr. Raspbian za Raspberry Pi Arduino IDE)
  • Programiranje platformi kroz jednostavne koncepte programskih jezika
  • Kreiranje osnovnih projekata kao što su treperenje LED-ica, čitanje podataka sa senzora te jednostavna interakcija s vanjskih svijetom
  • Kreiranje naprednijih projekata kao što je automatizacija kućanstva, praćenje senzora u stvarnom vremenu, itd.
  • Primjena komunikacije između različitih uređaja i platforme
  • Razvijanje vještina za prepoznavanje i rješavanje problema
  • Razvijanje kreativnog razmišljanja
  • Razvijanje timskog rada

PROŠLOGODIŠNJI PROJEKTI: