Otkrivanje znanosti kuhanjem – STEM Kamp Međimurske Županije

U četvrtak 29. srpnja 2021. uspješno je završena četverodnevna besplatna ljetna radionica za djecu i mlade Otkrivanje znanosti kuhanjem, koja je provedena u organizaciji udruge Međimurski informatički klub (MIK), u partnerstvu s udrugom Mladi informatički stručnjaci (MIS).  Radionica se održala u prostorijama Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra i u cijelosti je bila financirana sredstvima Međimurske županije u sklopu projekta udruge MIK – “STEM Kamp Međimurske Županije”.

Continue reading →

Posted by Viktor Lazar in Ljetne radionice

Računalne igre – najbolja motivacije djece za programiranje

Dvadesetak učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole uspješno je završilo radionicu “ProgramIGRAnje”, održanu u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u organizaciji udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS). Ista je dio programa besplatnih ljetnih radionica za djecu i mlade, a provedena u sklopu projekta “Kaj buš STEM?” koji financira Grad Čakovec.

Polaznici radionice ProgramIGRAnje

Cilj radionice bio je upoznavanje polaznika s JavaScriptom, jednim od najpoznatijih programskih jezika. Tijekom 12 školskih sati učenici su uz pomoć voditelja Edgara Glavaša, dr.med. usvojili osnove programiranja i metodologiju programiranja računalnih igara te na pojedinačnim primjerima naučili kako se izrađuje grafika, sintetiziraju zvuk i glazba na računalu te kreiraju programi jednostavnih računalnih igara. Nakon što su samostalno izradili vlastite računalne igre, upriličeno je natjecanje za odmjeravanje znanja i vještina.

Na radionici je sudjelovalo dvadesetak učenika

-Jedan od najlakših načina za motiviranje djece za programiranje su igre na računalu. Upravo iz tog razloga osmišljena je ova radionica. Početnici su se upoznali s programiranjem i JavaScriptom te uvidjeli da se već nakon minute za tipkovnicom može napraviti jednostavna igra. Oni napredniji istražili su koncepte koji ih zanimaju u okruženju TIC80, a tijekom predavanja dotaknuli smo se i grafike, sprajtova, animacija, korisničkog sučelja i ostalog što će djeca koristiti u daljnjem radu. Najzanimljiviji dio radionice svakako je bilo natjecanje kreiranih igara u virtualnim arenama, gdje su polaznici postepeno prolazili serijom sve težih okršaja, objasnio je voditelj radionice ProgramIGRAnje Edgar Glavaš, dr.med.

Posted by Andreja Šmitran in Ljetne radionice
Od pasivnih igrača do aktivnih stvaratelja računalnih igara

Od pasivnih igrača do aktivnih stvaratelja računalnih igara

Četverodnevna radionica Računalne igre za najmlađe, u organizaciji udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS), završena je u utorak, 13. srpnja. Ista je provedena u sklopu besplatnih ljetnih radionica za djecu i mlade, a u cijelosti financirana sredstvima Grada Čakovca. Zbog velikog interesa za sudjelovanjem, radionica je podijeljena na dva dijela kako bi svi zainteresirani imali priliku prisustvovati.

Radionicom upriličenom u informatičkoj učionici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje tridesetak polaznika steklo je osnove razvoja računalnih igara – od samog stvaranja ideje i definiranja sadržaja (slika, zvučnih efekata i sl.) do upoznavanja s razvojnim okruženjem PyCharm, mogućnostima programskog jezika Python i Pygame Zero bibliotekom. Polaznici su na zanimljiv i kreativan način stekli uvid u svijet programiranja i stvaranja računalnih igara te praktičnim primjerima od pasivnih igrača postali aktivni stvaratelji.

 

-Naučili smo kako se crtaju grafički oblici (poput kružnica i pravokutnika), a zatim i postavljaju likovi u okvire. Ideja je bila izraditi igru u kojoj glavni lik, mali majmunčić s košarom, lovi voće koje naizmjenično pada. Za svaki uhvaćeni komad dobivaju se bodovi, dok propušteno rezultira gubitkom bodova. Djeci je bilo jako zanimljivo vidjeti kako se biraju pozadine, animiraju likovi i uključuju zvučni efekt, odnosno kako se aktivno sudjeluje u razvoju i osmišljavanju igara. Vrijeme na radionici doslovno nam je proletjelo. Ovo je pokazatelj da ljeto može biti zabavno i poučno, a radionice poput ove obogaćuju ljetne praznike i djeci pružaju mogućnost da usvoje nova znanja i pomiču granice svojih mogućnosti, naglasio je voditelj radionice Dejan Drabić, mag.inf., ujedno predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) koja u partnerstvu s udrugom MIK tijekom ljetnih praznika provodi niz od 17 besplatnih radionica za djecu i mlade.

 

Posted by Dejan Drabić in Ljetne radionice, STEM CENTAR, Vijesti
Završena trodnevna radionica Mali strojari

Završena trodnevna radionica Mali strojari

U prostorijama Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra od 5. do 7. srpnja udruga Međimurski informatički klub u partnerstvu s udrugom Mladi informatički stručnjaci održala je trodnevnu edukativno-kreativnu radionicu Mali strojari. 

Radionici održanoj uz podršku Grada Čakovca prisustvovali su učenici viših razreda osnovne škole. Sudionici su pod vodstvom Kristijana Ovčarića, mag.ing. izrađivali različite uporabne predmete od metala kao što su zviždaljke, edukativne igračke, podmetači za čašu, privjesci  i rezači za ljepljivu vrpcu. Tijekom tri dana sudionici su se upoznali sa svim fazama razvoja proizvoda – od razrade ideja, čitanja tehničke dokumentacije do obrade sirovina i sklapanja finalnog proizvoda, a pritom stekli vještine potrebne za sigurno i pravilno rukovanje alatima.

Vodeći se pravilima zaštite na radu – koristeći zaštitne naočale i rukavice te zaštitivši stolove podlogama za zaštitu koje je donirala tvrtka Framos d.o.o., mali strojari su crtaćom iglom zacrtavali pozicije na materijalu, rezali škarama za lim, savijali pomoću škripca i obrađivali pozicije turpijom i brusnim papirom. Osim navedenih pribora i alata koristili su i čekić i točkalo za označavanje provrta prije bušenja, bušilicu, šestar za lim za zacrtavanje te stege.

Po završetku radionice polaznici su se fotografirali sa svojim kreativnim uradcima te na kratkom druženju razmijenili iskustva i dojmove.

-Cilj ove radionice bio je potaknuti interes djece za strojarstvom i tehničkim zanimanjima. Jako sam zadovoljan odazivom i moram pohvaliti polaznike koji su se odlično snašli, pokazali visoku razinu snalažljivosti, kreativnosti i sposobnosti rukovanja alatima, kazao je voditelj radionice Kristijan Ovčarić, mag.ing.

 

Posted by Katica Mikulaj Ovčarić in Vijesti
“Kaj buš STEM?” radionica “Rašpaonica”

“Kaj buš STEM?” radionica “Rašpaonica”

Udruge  Međimurski informatički klub (MIK) i  Mladi informatički stručnjaci (MIS) ovog su tjedna bile organizatori besplatnih radionica za vrtićarce u sklopu projekta “Kaj buš STEM?” financiranog kroz inicijativu koordinacijskog odbora “Grad Čakovec, prijatelj djece”.

Radionice „Rašpaonica“ bile su održane u dva dana. Prvi dan radionicu smo odradili sa skupinom Pužići u dječjem vrtiću Vjeverica, a drugi dan sa skupinom Bubice u dječjem vrtiću Cipelica. Radionicu je prošlo četrdesetak djece koja su izradila drvenu igračku. Prije sastavljanja drvenih dijelova igračke u cjelinu djeca su ih pobrusila i obojala.

Cilj je ove radionice bio da djeca kroz zabavu i igru razvijaju kreativnost i finu motoriku izrađujući novi proizvod odnosno drvenu igračku. Djeca su naučila pravilno obrađivati drvo te sastavljati dijelove u cjelinu. Voditelji radionica bili su Katica Mikulaj Ovčarić i Kristijan Ovčarić.

Posted by Katica Mikulaj Ovčarić in Vijesti
Završetak tečaja Programiranje za najmlađe

Završetak tečaja Programiranje za najmlađe

U sklopu STEM Centra i ove školske godine provodio se tečaj za naše najmlađe polaznike, Programiranje za najmlađe. Tečaj je bio namijenjen učenicima od 2. do 4. razreda osnovne škole. Iako je školska godina bila prilično zahtjevna, u kombinaciji kontaktne i online nastave, grupa od sedmero učenika kroz 30 školskih sati usvojila je osnove programiranja u Scratchu. Osim programiranja u Scratchu, učenici su se upoznali i s Micro:bitom.

Učenicu su tijekom tečaja naučili o slijedu događaja, ponavljanju i grananju, upoznali su se i koristili varijable, kreirali vlastite blokove, upoznali se s proširenjem olovke te crtali četverokute, izradili priče i igre. S usvojenim znanjem i vještinama spremni su za nastavak učenja u složenijim programskim jezicima.

 

 

Igra Labirint

Igra Papir, škare, kamen

Posljednjeg termina tečaja učenici su se susreli s nekoliko problema: Kako pratiti broj kupaca u dućanu, kako pratiti broj koraka tijekom dana, mjerenje temperature u prostoriji i određivanje sjevera. Pomoću Micro:bita učenici su izradili brojač kupaca u dućanu, brojač koraka, termometar i kompas.

Fotografije

Kompas

Termometar

Brojač koraka

Posted by Dunja Skvorc in STEM CENTAR, Tečajevi, Vijesti

Letina grupa donirala udruzi MIK alat vrijedan 1.500 kuna

U ponedjeljak, 7. lipnja upriličena je svečana primopredaja donacije Letina grupe udruzi Međimurski informatički klub (MIK). Donaciju je voditelju radionica MIK-a Kristijanu Ovčariću uručio Tomislav Božić, član Uprave poznate međimurske kompanije orijentirane na proizvodnju spremnika od nehrđajućeg čelika.

Tomislav Božić, član Uprave Letina grupe, predao je donaciju Kristijanu Ovčariću, članu MIK-a, ujedno voditelju tečaja ‘Mala škola strojarstva’

Namjera udruge prilikom slanja zamolbe za donaciju bila je opremiti učionicu za radionicu ‘Mala škola strojarstva’ – koju udruga provodi u sklopu STEM centra Međimurske županije – rabljenom opremom i alatima. No, na zadovoljstvo članova udruge i budućih polaznika praktičnih radionica iz strojarstva, Uprava Letine odlučila je kupiti i donirati novi alat kako bi djeca imala kvalitetnije uvjete za rad i učenje.

U skladu s tim, Letina grupa opremila je učionicu radionice u Metalskoj jezgri alatom približne vrijednosti 1.500 kuna. Nabavljena kliješta, stege, metar, čekiće, turpije i ostale alate polaznici radionica, učenici od 6. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole, koristit će za izradu uporabnih predmeta od metala, drva i plastike te pritom steći znanja o pravilnom i sigurnom rukovanju alatima, kao i njihovoj uporabi u svakodnevnom životu. Tijekom 60 sati tečaja savladat će vještine potrebne za male kućanske popravke, a izrađene predmete, igračke i mehanizme prezentirat će na izložbi otvorenoj za javnost u prostorijama Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec.

Cilj tečaja ‘Mala škola strojarstva’ je potaknuti istraživački način razmišljanja djece i mladih i zainteresirati ih za STEM područje – u konkretnom slučaju za deficitarna i vrlo tražena zanimanja metalske struke, branše koja u Međimurskoj županiji generira najviše prihoda, čemu će ova hvalevrijedna donacija uvelike doprinijeti.

Još jednom zahvaljujemo Letina grupi što je podržala rad naše udruge te ovim primjerom društveno odgovornog poslovanja pomogla u provedbi obrazovnih programa udruga Međimurski informatički klub i Mladi informatičari Strahoninca, usmjerenima na dobrobit djece i mladih.

Posted by Andreja Šmitran
Vrijedna donacija tvrtke Međimurje IPC d.d.

Vrijedna donacija tvrtke Međimurje IPC d.d.

Renomirana međimurska tvrtka Međimurje Informacijsko-projektantski centar, koja više od 40 godina djeluje u IT sektoru, prepoznala je značaj udruge Međimurski informatički klub (MIK) i njezin doprinos razvoju IT znanja i vještina djece i mladih.

Najveća IT tvrtka u Međimurju donirala je udruzi MIK 8.000 kuna, čime je pomogla u sufinanciranju tečaja "Razmišljaj računalno" u školskoj godini 2020./21. U sklopu navedenog tečaja, koji se nadovezuje na projekte udruge MIK i partnerske udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) - STEM centar i Centar izvrsnosti informatike - polaznici su stekli osnove jedne od najvažnijih kompetencija 21. stoljeća - programiranja.

Učenici od 4. do 8. razreda osnovne škole upoznali su najpopularniji programski jezik Python i sučelje najmodernijeg razvojnog alata PyCharm, pomoću kojih su stvorili svoje prve računalne programe. Rješavanjem konkretnih, složenih programskih zadataka savladali su različite programske koncepte te pritom učili na koji način kritički razmišljati, analizirati probleme i osmišljavati algoritme.

 

Marin Rođak

 

Oliver Vitez

 

Međimurje IPC d.d. svojom donacijom omogućilo je svim zainteresiranima da se priključe i sudjeluju u programu te time uvelike doprinijelo ostvarenju odličnih rezultata u natjecanjima primjene algoritama, temeljenim na algoritamskom razmišljanju, kao i rješavanju matematičkih i logičkih zadataka.

Rezultat tečaja je plasman dvojice polaznika, Olivera Viteza i Marina Rođaka, na Državno natjecanje iz informatike. Navedeni polaznici udruga MIS i MIK, uz mentorstvo Marina Drabića, mag.inf., osvojili su peto i šesto mjesto u kategoriji primjene algoritama za učenike 5. razreda.

 

Oliver Vitez i Marin Rođak sa svojim mentorom Marinom Drabićem, mag.inf.

Posebno nas raduje što je tvrtka Međimurje IPC d.d. iskazala interes za kontinuiranom podrškom radu udruga Međimurski informatički klub Čakovec i Mladi informatičari Strahoninca te se veselimo zajedničkoj suradnji u popularizaciji STEM područja i osiguravanju ključnih kompetencija, koje su mladim naraštajima potrebne za izazove budućnosti.

Posted by Andreja Šmitran

Radionicama “Pozoji nad gradom Čakovcem” oživjeli povijest grada

Proteklog tjedna, od četvrtka, 27. svibnja do subote, 29. svibnja, udruga Međimurski informatički klub je u sklopu Naj-akcije Grada Čakovca Pozoji nad gradom Čakovcem organizirala tri besplatne radionice modelarstva i maketarstva za djecu. Iste su održane u atriju Muzeja Međimurja Čakovec, kao dio programa obilježavanja Dana grada Čakovca.

Usprkos lošoj vremenskoj prognozi, radionicama koje su predvodili Nenad Martinec, Katica Mikulaj Ovčarić, Renata Martinec i Kristijan Ovčarić prisustvovalo je tridesetak djece vrtićke i školske dobi.

Na prvoj radionici, pod nazivom Legende o zmaju Pozoju i priča o obitelji Zrinski, sudionici su upoznali povijest našeg grada, s naglaskom na priče o krilatoj nemani koja živi ispod čakovečkog Starog grada i velikaškoj obitelji Zrinski. Po završetku kratkih interaktivnih predavanja djeca su izrađivala i ukrašavala krune i magnete s motivima Pozoja i Zrinskih.

Drugi dan akcije na rasporedu je bila radionica Obrana od zmaja Pozoja. Stručni voditelji podučili su djecu pravilnom rukovanju priborom i alatima, nakon čega su djeca samostalno izrađivala i oslikavala krune, štitove i mačeve potrebne za borbu sa strašnim zmajem.

Ciklus trodnevnih radionica edukativno-kreativnog karaktera zaključen je izradom i oslikavanjem zmajeva. Šareni zmajevi različitih motiva preplavili su jezero podno zidina Staroga grada, gdje su sudionici odmjerili vještine u natjecanju puštanja zmajeva. Najspretniji u tome bio je Borna Ladić, drugo mjesto osvojio je Gabrijel Hižman, dok je treći bio Edo Pogorelec. Nagrade za najuspješnije natjecatelje, u obliku bilježnica i slikovnica Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka, osigurala je udruga Mlada pera.

Posted by Andreja Šmitran
Pozoji nad gradom Čakovcem – Naj-akcija Grada Čakovca 2021.

Pozoji nad gradom Čakovcem – Naj-akcija Grada Čakovca 2021.

Udruga Međimurski informatički klub organizator je akcije „Pozoji nad gradom Čakovcem“, koja je na ovogodišnjem natječaju Naj-akcija Grada Čakovca za 2021. godinu proglašena najboljom. Ista će se prigodno održati u vrijeme obilježavanja Dana grada Čakovca, od 27. do 29. svibnja, u atriju Muzeja Međimurja Čakovec, u čakovečkom Starom gradu.

Cilj akcije je povezivanjem različitih dijelova međimurske povijesti i zavičajne tradicije s kreativnim i praktičnim primjerima, najmlađe stanovnike grada na interaktivan, zanimljiv i poučan način upoznati s povijesnom i kulturnom baštinom Čakovca.

Tijekom tri dana održat će se tri edukativno-kreativne radionice modelarstva i maketarstva, namijenjene vrtićarcima i školarcima, koje će voditi Nenad Martinec, Katica Mikulaj Ovčarić, Renata Martinec i Kristijan Ovčarić.

 

 

U četvrtak, 27. svibnja od 16 do 19 sati na rasporedu je radionicaLegende o zmaju Pozoju i priča o obitelji Zrinski. U sklopu navedene polaznici će poslušati kratko povijesno predavanje prepuno zanimljivih činjenica i legendi, nakon kojeg će izrađivati plakate, krune i magnete na spomenutu temu.

Obrana od zmaja Pozoja naziv je radionice zakazane za petak, 28. svibnja s početkom u 15 sati. Stručni voditelji podučit će djecu pravilnom rukovanju priborom i alatima te izradi kruna, štitova i mačeva za borbu sa strašnim zmajem. Radionica traje do 18 sati.

Posljednji dan, u subotu, 29. svibnja mališani će samostalno izrađivati i oslikavati zmajeve, a potom i odmjeriti vještine u natjecanju puštanja zmajeva. Radionica „Izrada i oslikavanje zmaja Pozoja“ počinje u 10 sati, dok je svečano obilježavanja Dana grada Čakovca i zajedničko puštanje zmajeva predviđeno u 11:30. 

Na radionice se mogu prijaviti svi zainteresirani vrtićarci i školarci i to putem prijave u nastavku. Požurite jer je broj polaznika ograničen na 30 po radionici.

Posted by Viktor Lazar in Vijesti