Uvod u svijet fizike

Uvod u svijet fizike

Pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, u organizaciji udruge Međimurski informatički klub (MIK) održan je tečaj “Uvod u svijet fizike”. Desetak polaznika u dobi od 11 do 14 godina, u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) upustilo se u izazov otkrivanja tajni temeljne znanosti o prirodi.

Možda je i lako odgovoriti na pitanje ima li veću gustoću kilogram oguljenih krumpira ili kilogram mrkve, ali za dublje razumijevanje i objašnjenje tog odgovora, polaznicima su u pomoć priskočile i matematika i kemija. Volumen, masa, gustoća, sila… samo neke su od fizičkih veličina pomoću kojih su naučili kako već poznata znanja iskoristiti za objašnjenje različitih prirodnih zakonitosti i rješavanje izazovnih problema. Pri tome su koristili sva moguća dostupna pomagala; menzure, vage, dinamometre, formule, kalkulatore, računala, pa čak i umjetnu inteligenciju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvođenjem pokusa, korištenjem digitalnih interaktivnih simulacija i rješavanjem računskih zadataka polaznici su primjenjivali i produbljivali svoja teorijskih znanja, povezivali različite koncepte i unapređivali ključne vještina poput logičkog i problemskog razmišljanja. Razvoj tih vještina svima njima omogućit će da na velike i male znanstvene probleme i nedoumice ubuduće gledaju kroz drugačije „istraživačke“ naočale.

Posted by Anita Sečan in Vijesti
3D ispis i modeliranje uz podršku HROBOS-a

3D ispis i modeliranje uz podršku HROBOS-a

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM)   u organizaciji udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS) održana je radionica pod nazivom "Budi dizajner budućnosti - 3D modeliranje i ispis". Program se provodio uz financiranje i potporu Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS) u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Ovim putem zahvaljujemo i svim partnerima bez kojih održavanje ovog tečaja te uvođenje učenika u 3D svijet nebi bilo moguće.

Opširnije

Posted by Denis Vidovic in STEM CENTAR, Tečajevi, Vijesti
U svijetu brojeva – STEM kamp Međimurske županije

U svijetu brojeva – STEM kamp Međimurske županije

U organizaciji udruge Međimurski informatički klub (MIK) održan je tečaj “U svijetu brojeva” u okviru projekta “STEM kamp Međimurske županije“. Radionice je pohađalo desetak učenika u dobi od 10 do 12 godina, a bile su realizirane u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM). Program je financiran sredstvima Međimurske Županije.

Tijekom 28 školskih sati polaznici su imali priliku produbiti razumijevanje matematičkih koncepata s kojima se susreću na redovnoj nastavi i proširiti ih dodatnim sadržajima u svrhu stjecanja šireg spektra znanja i razvoja vještina potrebnih za bolje razumijevanje složenih odnosa u STEM području.

Kroz istraživačke aktivnosti i rješavanje složenijih problema, na radionicama se poticao razvoj matematičkog mišljenja i strategija rješavanja problema, vještina kritičkog mišljenja, kao i vještina kreativnog i inovativnog rješavanja problema.

Pročitaj više…

Posted by Aleksandra-Maria Vuković in STEM KAMP Međimurske županije, Vijesti
Arduino umjetnost u Tvornici Izuma

Arduino umjetnost u Tvornici Izuma

Ova čudesna radionica, od početka listopada, u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) okuplja najveće entuzijaste elektronike koji upravo na Arduino uređajima ostvaraju svoje ideje. Na ovom uzbudljivom putovanju kroz svijet mikrokontrolera postigli smo mnogo toga. S našim Arduino projektima, stvarali smo, inovirali i eksperimetirali.

Svjetlucajuće LED diode postale su naša platna, a senzori su postali alati za oživljavanje naših najmaštovitijih ideja. Ovladali smo osnovama programiranja, stvorili smo interaktivne aplikacije i zajedno smo rastući u kreativnoj zajednici.

Kroz sve to, naučili smo kako razmišljati poput najboljih stručnjaka te dobili podlogu za daljnje razvijanje našeg znanja u svijetu elektronike.

           

Posted by Karlo Poljanec in Tečajevi, Vijesti
U svijetu nula i jedinica – STEM kamp Međimurske županije

U svijetu nula i jedinica – STEM kamp Međimurske županije

Završena je dinamična radionica programiranja ‘U svijetu nula i jedinica‘, koja se odvijala u sklopu projekta „STEM kamp Međimurske županije“ i u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM). U suradnji s udrugom Mladi informatički stručnjaci, Međimurski informatički klub proveo je radionicu iz Python programiranja na kojem je sudjelovalo 13 učenika osnovnih i srednjih škola. Program je financiran sredstvima sredstvima Međimurske Županije.

Tijekom 10 školskih sati, polaznici su uz mentorstvo Marina Drabića imali priliku zaroniti u fascinantan svijet programiranja, a fokus je bio na jednom od najtraženijih programskih jezika današnjice – Pythonu. Ovaj jezik sve više postaje ključan u obrazovnom sustavu, koristeći se od osnovne škole pa do fakulteta za učenje programiranja.

Kroz praktičan rad i rješavanje raznolikih problemskih zadataka, učenici su stekli temeljna znanja programiranja. Ova radionica nije samo pružila tehničke vještine, već je potaknula i razvijala sposobnost apstraktnog razmišljanja, ključnu za svakog budućeg programera. Zahvaljujemo se svim sudionicima na entuzijazmu i predanosti te se nadamo da će novo stečena znanja postati temelj za daljnje istraživanje i usavršavanje u području STEM-a.

Posted by Marin Drabić
Ispiši svoju ideju- STEM kamp Međimurske županije

Ispiši svoju ideju- STEM kamp Međimurske županije

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) je u organizaciji udruga Međimurski informatički klub (MIK)  održana radionica “Ispiši svoju ideju” u okviru projekta “STEM kamp Međimurske županije“. Radionicu je pohađalo desetak učenika u dobi od 10 do 16 godina. Program je financiran sredstvima Međimurske Županije.

Continue reading →

Posted by Denis Vidovic in Tečajevi, Vijesti

Radionice Mini robotike: Mtiny i Code&Go Robot Mouse pokreću kreativnost malih programera

Od početka listopada, mali polaznici naših radionica (predškolci i prvašići) uživaju u fascinantnom svijetu robotike, istražujući i učeći kroz inovativne edukativne igre s robotima poput Mtiny i Code&Go Robot Mouse. Ove radionice pružaju djeci priliku da razvijaju svoje računalno razmišljanje, kreativno mišljenje te stvaralačke vještine koje će im biti od velike koristi u budućnosti.

Mtiny, naš mali robot, oduševljava djecu svojim daljinskim upravljačem i karticama s naredbama. Djeca dodiruju kartice s različitim naredbama kako bi upravljala robotom i istraživala njegove mogućnosti. Ovaj interaktivni pristup učenju potiče razvoj logičkog razmišljanja i problem-solving vještina kod djece.

       

Code&Go Robot Mouse, s druge strane, koristi jednostavan princip pritiskanja tipke na svojim leđima. Ovaj mali miš robot omogućuje djeci da stvaraju svoje putanje i programe koristeći jednostavne kartice. Kroz ovu igru, djeca ne samo da uče osnovne koncepte programiranja, već i razvijaju svoju kreativnost i sposobnost planiranja.

Jedan od posebnih aspekata radionica je fokus na emocionalnom aspektu učenja. Djeca imaju priliku istraživati emocije kroz interakciju s robotima. Ova iskustva potiču razvoj socijalnih vještina kod djece i pomažu im u boljem razumijevanju i izražavanju vlastitih osjećaja.

       

Osim programiranja, djeca se također bave kreativnim zadacima poput crtanja i pisanja uz pomoć robota. Kroz ove aktivnosti, potičemo razvoj motoričkih vještina te potičemo djecu da koriste svoju maštovitost i izražavaju svoje ideje na inovativan način.

Na našim radionicama, djeca su došla u dodir s raznolikošću robota, uključujući i robota koji pripada jednom od naših polaznika. Oduševljenje među djecom bilo je posebno jer su imali priliku vidjeti robota koji ne samo da pleše i mijenja boje, već i iznenađujuće baca diskove. Ovaj susret s različitim robotičkim mogućnostima dodatno je obogatio iskustvo naših malih inovatora, potičući ih da sanjaju i kreiraju unutar šarenog svijeta robotike.

       

Svi ovi elementi zajedno stvaraju poticajno okruženje u kojem djeca rastući uz mini robotiku stječu ključne vještine za 21. stoljeće. Radujemo se daljnjem istraživanju i učenju s našim malim robotičarima, otvarajući vrata ka beskrajnim mogućnostima koje im svijet robotike pruža.

Posted by Ema Štrocinger in STEM CENTAR
Tečaj Raspberry Pi i Arduino – Svijet Elektronike

Tečaj Raspberry Pi i Arduino – Svijet Elektronike

Udruga Međimurski informatički klub (MIK) provela je tečaj na kojem su učenici upoznali Raspberry Pi i Arduino. Tečaj se provodio u prostorima Tehnološko - inovacijskog centra Međimurje (TICM) u suradnji sa udrugo Mladi informatički stručnjaci (MIS). uProgram je financiran i podržan od strane Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS).

Opširnije

Posted by Karlo Poljanec in HROBOS, Tečajevi, Vijesti
Završena radionica Lego robotike u suradnji sa HROBOS-om

Završena radionica Lego robotike u suradnji sa HROBOS-om

Udruga Međimurski informatički klub (MIK) provela je radionicu Lego Robotike pod pokroviteljstvom Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS). Ovaj inovativni program pruža djeci jedinstvenu priliku za prve korake u učenju programiranja. robotike, kritičkog razmišljanja i rješavanja praktičnih zadataka. Tečakjevi su provedeni u prostorima Tehnološko inovacijskog centra Međimurje (TICM).

Opširnije

Posted by Borna Kadežabek in Tečajevi, Vijesti