Završena radionica Mali znanstvenici

Završena radionica Mali znanstvenici

Od 28.08. do 01.09. održane su znanstve radionice pod nazivom "Mali znanstvenici" u prostorijama Metalske jezgre u Čakovcu. Ove dinamične radionice održale su se u sklopu projekta "FROM ZERO TOSTEM HERO" te su pružile jedinstvenu priliku našim mladim sudionicima da istraže i eksperimentiraju u svijetu znanosti. 

Tijekom pet dana intenzivnog učenja i kreativnosti, polaznici su se upustili u raznolike znanstvene aktivnosti koje su potaknule njihovu znatiželju i razvile vještine. Radili su eksperimente, istraživali koncepte iz različitih područja znanosti i stvarali impresivne rezultate. 

Opširnije

Posted by mikadmin
Studijski posjet – Popovača

Studijski posjet – Popovača

U periodu od 15. do 17. rujna 2023. godine, članovi udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) proveli su nezaboravnih 3 dana u studijskom posjetu u prekrasnoj Popovači. Ovaj put su ih s oduševljenjem ugostili članovi Robotičko informatičkog kluba (RIK Popovača), a predsjednik kluba, gospodin Vlado Lendvaj, bio je srdačni domaćin ovog edukativnog događaja.

Tijekom trodnevnog boravka, članovi udruga su imali jedinstvenu priliku stjecati nova znanja i vještine na područjima kao što su Lego Boost (novi izazovi), Lego Bricq (robotika za najmlađe), CoSpace Rescue (međunarodne prilike) te robotička natjecanja u STEM edukaciji.

Opširnije

Posted by Irena Štefok in FROM ZERO TO STEM HERO, Vijesti
Završena radionica “Virtualni elementi”

Završena radionica “Virtualni elementi”

U sklopu projekta “From Zero to STEM Hero” udruga Međimurski informatički klub  održala je radionicu  virtualne stvarnosti koja je trajala od 21. kolovoza do 6. rujna u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja (TICM).

Za petnaestak djece i mladih, ova radionica je predstavljala uzbudljivo putovanje u svijet virtualne stvarnosti. Pod vodstvom Marina Drabića, polaznici su imali priliku pretvoriti svoju digitalnu sobu u stvarnost.

Opširnije

Posted by Marin Drabić in FROM ZERO TO STEM HERO, Vijesti
Završena radionica “Budi modelar, pokloni nekome unikatan dar”

Završena radionica “Budi modelar, pokloni nekome unikatan dar”

U sklopu projekta “From Zero to STEM Hero” udruga Međimurski informatički klub  održala je u uzbudljivoj atmosferi peterodnevnu radionicu  modelarstva koja je trajala od 17. do 22. srpnja. u prostorijama Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra u trajanju od 20 sati.

Dvadesetak djece osnovnoškolske  dobi imala su priliku da se upuste u svijet mašte, kreativnosti i preciznosti. Radionica modelarstva okupila je mlade entuzijaste koji su se željeli okušati u umjetnosti stvaranja minijaturnih svjetova i detalja. Pod vodstvom Kristijana Ovčarića polaznici su kroz priču i praktičnu primjenu upoznali različite vrste materijala i alata koji se koriste u modelarstvu. Nakon uvodnog dijela, djeca su samostalno odabrala projekte na kojima će raditi tokom radionice.

Na završetku radionice, djeca su s ponosom predstavila svoje kreacije roditeljima i prijateljima te ih darovala kao poklon. Ova iskustva ne samo da će ostati kao trajna inspiracija, već će potaknuti djecu da se i ubuduće posvete kreativnim aktivnostima i slobodno izraze svoju maštovitost.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Posted by Kristijan Ovčarić in FROM ZERO TO STEM HERO, Vijesti
Završena peterodnevna radionica Od metala do strojara

Završena peterodnevna radionica Od metala do strojara

U organizaciji udruge Međimurski informatički klub  održana je  peterodnevna radionica pod nazivom “Od Metala do Strojara”. Ova radionica dio je projekta “From Zero to STEM Hero”, a održana je u prostorijama Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra od 17. do 23. srpnja.

Desetak djece osnovnoškolske dobi susrela su se s svijetom inženjeringa i tehnologije. Radionica je bila posebno osmišljena kako bi potakla kreativnost, timski duh i znatiželju kod mladih, te ih približila konceptima strojarstva, konstrukcije i tehničkog rada.

Mladi sudionici imali su priliku praktično istražiti osnove rada s metalom, koristeći alate kao što su čekići, odvijači, turpije, bušilice, točkala,  sve pod pažljivim nadzorom Kristijana Ovčarića, mag.ing.

Završetak radionice donio je osjećaj postignuća i uzbuđenja među mladim sudionicima, a ovaj događaj je dodatno obogatio njihovu ljetnu avanturu. Kroz sudjelovanje u projektu “From Zero to STEM Hero” i radionicama poput “Od Metala do Strojara”, djeca su stekla dragocjene vještine, uvid u inženjerski svijet i inspiraciju za buduće obrazovne i profesionalne puteve.

Radionica “Od Metala do Strojara” nije samo obogaćivala znanje mladih sudionika, već je i dodatno istaknula važnost STEM područja te potaknula mlade da postanu budući “STEM Heroji”.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Posted by Katica Mikulaj Ovčarić in FROM ZERO TO STEM HERO, Vijesti

IZAZOV 1. Pogled kroz prozor

Donosimo matematički izazov u kojem trebaš primijeniti koncept opsega i površine pravokutnika i kvadrata u jednoj vrlo zanimljivoj problemskoj situaciji vezanoj uz prozorska stakla različitih veličina.

Pogledaj zadatak…

Posted by Aleksandra-Maria Vuković in Zadaci - MATEMATIKA

Dva zadatka za zagrijavanje

Provjeri koliko razumiješ koncept opsega i površine geometrijskog lika kroz sljedeća dva primijenjena zadatka matematičkog modeliranja i rješavanja problema iz svakodnevnog života 🙂

Pogledaj zadatke…

Posted by Aleksandra-Maria Vuković in Zadaci - MATEMATIKA

Dobrodošli u matematički kutak

Dobrodošli u matematički kutak. U ovoj ćemo sekciji objavljivati različite zanimljive matematičke zadatke. Pokušaj ih riješiti i prijedlog rješenja pošalji na adresu e-pošte istaknutu na kraju svake objave. Uči s nama jer #MatkaJeBašCool.

Posted by Aleksandra-Maria Vuković in Zadaci - MATEMATIKA
Dani otvorenih vrata

Dani otvorenih vrata

Dana 26. kolovoza 2023. godine, od 10:00 do 14:00 sati, Metalska jezgra Čakovca postala je epicentar znanja i inovacija. Udruge Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS) organizirale su poseban događaj - Dane otvorenih vrata, posvećene promicanju informatičkih vještina među mladima i pružanju edukacije iz širokog spektra STE[A]M područja.

Ovi događaji privukli su brojne znatiželjne posjetitelje, djecu i roditelje koji su željeli saznati više o obrazovnim mogućnostima koje nude udruge MIS i MIK.

Svojim dolaskom, posjetitelji su upoznali stručne mentore udruga, koji su vodeći stručnjaci u područjima novih tehnologija, poput informatike (s naglaskom na računalne algoritme, gaming, virtualnu stvarnost i obradu videa), robotike, strojarstva, modelarstva, inženjerstva, kemije, fizike, 3D printanja i matematike. Kroz cijelo vrijeme stručnjaci udruga, voditelji tečajeva, bili su na raspolaganju za razgovor i dijalog, pa su tko svi zainteresirani na sva pitanja dobili stručne savjete iz ovih fascinantnih disciplina.

Djeca i mladi, ali i njihovi roditelji, imali su priliku upoznati se s modernom opremom koju udruge posjeduju, ujedno je i isprobati uz stručno vodstvo predavača te tako eksperimentirati.

Naši predavači su individualno svim zainteresiranima predstavili raznolike tečajeve i aktivnosti koji će biti dostupni tijekom nadolazeće školske godine, a koji su jamac razvoja dječje radoznalosti, ali i obogaćivanja njihovih znanja i vještina.

Zainteresirani posjetitelji su iskoristili priliku te odmah prijaviti svoju djecu na tečajeve koji će se održavati kroz STEM centar i Centar izvrsnosti Međimurske županije kroz slijedeću školsku godinu, uz stručnu pomoć mentora i ostalih članova udruga.

Udruge Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS) posvećene su razvoju STE[A]M vještina kod djece i mladih, čime se kod njih potiče kritičko razmišljanje i kreativnost.

Ovi Dani otvorenih vrata predstavljaju samo početak uzbudljivog putovanja prema obrazovanju budućnosti. Udruge MIK i  MIS srdačno pozivaju sve zainteresirane da se uključe u inicijativu udruga kako bi zajedno gradili bolju i uspješniju budućnost djece te im pružili priliku za daljnji rast i razvoj.

Za više informacija o respektabilnim STE[A]M tečajevima udruga posjetite stranicu https://mik.hr/tecajevi-2023-2024/.

Kreatori i voditelji vrsnih STEM radionica i tečajeva

Posted by Irena Štefok in FROM ZERO TO STEM HERO, Tečajevi, Vijesti
Provedena radionica “Istraživanje svijeta robota: LEGO Mindstorms!”

Provedena radionica “Istraživanje svijeta robota: LEGO Mindstorms!”

Završena je ljetna radionica “Istraživanje svijeta robota: LEGO Mindstorms” organizirana od strane Udruge Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) u partnerstvu s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS), a provedena uz potporu Koordinacijskog odbora Grad Čakovec – prijatelj djece.

Mali polaznici imali su priliku uroniti u svijet kreativnost i tehnologije. Tijekom radionice, djeca su se upoznala s osnovama robotike, programiranja i korištenja Lego Mindstorms setova za stvaranje vlastitih robota. Radionica je potaknula njihovu kreativnost i tehničke vještine te su s oduševljenjem testirali svojeg robota na stazama koje su sami osmislili. Vrhunac događaja bio je natjecateljski dio, gdje su robote postavili na ispit brzine i spretnosti.

 

Posted by Marta Novak in Kaj buš STEM?, Ljetne radionice, Tečajevi, Vijesti