Zabavno i poučno proljeće uz besplatne STEM radionice za školarce!

Zabavno i poučno proljeće uz besplatne STEM radionice za školarce!

Vaše dijete voli izvoditi zanimljive eksperimente i istraživati svijet oko sebe? Tisuću puta na dan ponovi pitanje zašto i pokazuje interes za znanošću? Kreativno je, spretno u rukovanju alatima i voli izrađivati predmete od drva i metala? Zanimaju ga nove tehnologije te želi postati stručnjak u programiranju i izradi web stranica? Ukoliko ste na barem jedno pitanje odgovorili potvrdno, prijavite ga na STEM radionice za male znanstvenike!

Udruga Međimurski informatički klub (MIK) u suradnji s partnerskom udrugom Mladi informatički stručnjaci (MIS) organizira četiri besplatne radionice za djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi – Čarobna kemija, Svijet fizike, Mladi inženjeri-radionica strojarstva i konstruktorstva te Izrada web stranica.

Iste se odvijaju u sklopu projekata STEM Centar 2.0 i Želim biti INformatičar! koje financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja putem natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022.

Radionica Čarobna kemija namijenjena je učenicima od 4. do 7. razreda osnovne škole. Tijekom 30 školskih sati polaznici će samostalno izvoditi zanimljive pokuse i provoditi istraživanja te na praktičnim primjerima otkriti ulogu prirodnih znanosti u svakodnevnom životu. Termin radionice: od 14. do 22. travnja 2022. godine (izuzev blagdana) u poslijepodnevnim i večernjim satima (od 17:00 do 18:30 te od 18:30 do 20:00 sati, a subotom od 9:00 do 11:15 te od 11:15 do 13:30), u Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju-Metalska jezgra Čakovec.

Svijet fizike na zanimljiv će način učenicima približiti fizikalne pojave, pojmove i zakonitosti te ih domišljatim eksperimentima potaknuti na logičko razmišljanje, otkrivanje i zaključivanje. Radionica je planirana u trajanju od 20 školskih sati za učenike viših razreda osnovne škole. Odvijat će se u prostorima Metalske jezgre Čakovec i to subotom prijepodne od 9:00 do 12:00 sati, počevši od 7. svibnja do zaključno 4. lipnja.

Za buduće strojare, inženjere, građevinare i kreativce koji uživaju u izradi predmeta, uzrasta od 5. razreda osnovne do 2. razreda srednje škole, osmišljena je radionica Mladi inženjeri-radionica strojarstva i konstruktorstva. Polaznici će usvojiti znanja i vještine potrebne za sigurno rukovanje alatima i okušati se u izradi Eitech metalnih modela. Radionica će se odvijati u Metalskoj jezgri od 14. do 16. te 23. travnja (od 9:00 do 12:00 sati), a 25. i 27. travnja u večernjim satima (od 19:15 do 20:45).

Informatička radionica za početnike od 7. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole koji žele steći znanja iz web programiranja, upoznati se s tehnologijama potrebnim za izradu web stranice i samostalno kreirati vlastitu stranicu idealni su kandidati za radionicu Izrada web stranica. Ista je na rasporedu 14., 15., 19., 20. i 21. travnja od 17:15 do 19:00 sati, a odvijat će se u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (učionica laboratorija).

Posted by Viktor Lazar

Besplatne radionice SVIJET FIZIKE

Udruga Međimurski informatički klub (MIK) u suradnji sa udrugom Mladi informatički stručnjaci (MIS) organizira BESPLATNU radionicu

 

SVIJET FIZIKE

 

u sklopu projekta STEM CENTAR 2.0. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022.
Radionice će se održati u prostorima Metalske jezgre Čakovec (Ul. bana Josipa Jelačića 22D, Čakovec). 

Radionice će se provesti u trajanju od 20 školskih sati  prema sljedećem rasporedu:

 • 7.05. 09:00 – 12:00, subota
 • 21.05. 09:00 – 12:00, subota
 • 28.05.  09:00 – 12:00, subota
 • 4.06.  09:00 – 12:00, subota
 • 11.06.  09:00 - 12:00, subota

Dobna skupina:    5.– 8. razred OŠ

Fizika je svuda oko nas, pa i u nama. Djeca mnogo više upijaju i pamte ako im se nastavni sadržaju predstave na zabavan i praktičan način. Kad se sjete zanimljivog gradiva i pokusa, gledajući oko sebe prepoznati će zakone fizike.

Cilj radionice je djeci na zanimljiv način približiti fiziku, potaknuti ih na logičko razmišljanje, predviđanje, otkrivanje, zaključivanje, a pritom se i zabaviti. Radionice će djeci omogućiti razumijevanje temeljnih fizikalnih pojava i pojmova s kojima se svakodnevno susrećemo. Također, nastojat će im se približiti mjerne jedinice, dojam veličine i količine. Nekima će radionice biti uvod u svijet fizike, dok će onima koji već imaju fiziku u školi biti nadopuna gradivu. Tijekom radionice, djeca će samostalno ili u manjim grupama izvoditi razne pokuse. Svakome će biti omogućen individualan pristup, a zajedno ćemo dolaziti do objašnjenja fizikalnih pojava.

 

Voditeljica radionice je Marina Grabar Branilović.

Posted by Marina Grabar Branilović
[Besplatna radionica] – Izrada web stranica

[Besplatna radionica] – Izrada web stranica

Udruga Međimurski informatički klub (MIK) u suradnji sa udrugom Mladi informatički stručnjaci (MIS) organizira BESPLATNU radionicu “Izrada web stranica”.  Radionica provodi u sklopu projekta Želim biti INformatičar koji sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U kojoj će se polaznici više upoznati s web obrascima, čemu služe web obrasci, kako ih kreirati, kako ih provjeriti da li su ispravno popunjeni, kako ih uljepšati itd. Isto tako će se upoznati s Javascript jezikom i kako ga iskoristiti kod izrade obrazca.
Continue reading →

Posted by Igor Matosa

Besplatna radionica „Mladi inženjeri – radionica strojarstva i konstruktorstva”

Udruga Međimurski informatički klub (MIK) u suradnji sa udrugom Mladi informatički stručnjaci (MIS) organizira BESPLATNU radionicu

 

 „Mladi inženjeri - radionica strojarstva i konstruktorstva”

 

 

u sklopu projekta STEM CENTAR 2.0. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022.
Radionice će se održati u prostorima Metalske jezgre Čakovec (Ul. bana Josipa Jelačića 22D, Čakovec). 

Radionice će se provesti u trajanju od 20 školskih sati  prema sljedećem rasporedu:

 • 14.04. 09:00 – 12:00, četvrtak
 • 15.04. 09:00 – 12:00, petak
 • 16.04.  09:00 – 12:00, subota
 • 23.04.  09:00 – 12:00, subota
 • 25.04.  19:15 - 20:45, ponedjeljak
 • 27.04.  19:15 - 20:45, srijeda

Dobna skupina:    5.– 8. razred OŠ, 1. i 2. razred SŠ

 

 

Kako je to izgledalo na zadnjoj radionici:

 

Kome je namijenjena radionica:

Radionica je namijenjena za djevojčice i dječake te obuhvaća izradu uporabnih predmeta različitih vrsta materijala i sastavljanje metalnih konstrukcija iz Eitech setova.

Stječu se vještine sigurnog rukovanja alata koji se koristi u obradi različitih vrsta materijala s naglaskom na metal iz svakodnevnog života pridržavajući se mjera zaštite na radu.

Polaznici će kroz 20 sati radionice izrađivati uporabne predmete od navedenih materijala poput pravih malih majstora.

Putem upoznavanja različitih alata i materijala djeca će razvijati kreativnost prilikom izrade različitih uporabnih predmeta. Djeca će izrađivati predmete prema tehničkoj dokumentaciji uz mogućnost nadogradnje svojih radova prema vlastitim idejama.

Svaki će polaznik samostalno sastaviti, prema nacrtima, metalnu konstrukciju/model iz konstrukcijskih setova Eitech pomoću vijaka, matica u funkcionalnu cjelinu pomoću odvijača i kliješta te pri tome razvijati finu motoriku i kreativnost.

Isprobaj sa nama  Eitech setove:

Voditelj radionice je Kristijan Ovčarić

 

Posted by Kristijan Ovčarić

Upišite besplatne radionice ČAROBNA KEMIJA

Udruga Međimurski informatički klub (MIK) u suradnji sa udrugom Mladi informatički stručnjaci (MIS) organizira BESPLATNU radionicu ČAROBNA KEMIJA u sklopu projekta STEM CENTAR 2.0. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022.

Uzrast i termini provođenja

Tečaj je namijenjen učenicima od 4. razreda do 7. razreda osnovne škole. Radionice će se održavati u manjim skupinama, kako bi se svakom pojedinom učeniku pružila prilika za što više samostalnog rada, uz nadzor voditelja radionica. Radionica se provodi u razdoblju od 14.04 do 22.04.2022.

Pogledajte video i saznajte što polazniznici mogu očekivati


Kome su namijenjene radionice?

Radionice su namijenjene učenicima koji pokazuju interes za prirodne znanosti, vole raditi praktične stvari ili samo žele naučiti nešto novo i korisno. Djeci će se pružiti prilika da steknu prva praktična iskustva i otkriju ulogu prirodnih znanosti u pronalaženju svakodnevnih rješenja. Kroz nekoliko pokusa, učenici će kroz posebno osmišljene didaktičke tehnike upoznati i određene znanstvene metode koje će dodatno potaknuti njihovo kreativno razmišljanje te im pružiti i dodatna znanja i vještine.

Cilj i ishodi

Cilj tečaja je razviti pozitivan pristup prema kemiji, potaknuti istraživanje, razviti kritičko razmišljanje te shvatiti primjenjivost i važnost prirodnih znanosti u svakodnevnom životu. Praktičnim primjerima učenici će razvijati sposobnosti eksperimentiranja, opažanja i zaključivanja.

Također cilj je i popularizacija prirodnih znanosti u kombinaciji s pokusima koji su prilagođeni učenicima osnovne škole. Cilj svakog pokusa je interaktivno sudjelovanje učenika i uključivanje njihovog istraživačkog duha u proces usvajanja znanja, od zapažanja i promišljanja do kritičkog zaključivanja.

 

Posted by Andreja Poljanec

FROM ZERO TO STEM HERO

Priprema mladih naraštaja za STEM izazove budućnosti

U multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u ponedjeljak, 17. siječnja, službeno je predstavljen projekt „From zero to STEM hero“, orijentiran na jačanje kapaciteta udruga civilnog društva i popularizaciju STEM-a - područja koje obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Njegov je nositelj udruga Međimurski informatički klub, a partneri na istom udruga Mladi informatički stručnjaci, Razvojna agencija Grada Čakovca Čakra, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, III. osnovna škola Čakovec te Dječji vrtić Cipelica i Dječji vrtić Cvrčak.

Opširnije

Posted by Andreja Šmitran in FROM ZERO TO STEM HERO, Vijesti

Besplatne radionica u sklopu programa Meet and Code

Udruga Međimurski informatički klub (MIK) i ove je godine pripremila besplatne radionice u sklopu inicijative Meet and Code povodom europskog tjedna programiranja. Radionice su namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, a provest će se online, putem platforme Microsoft Teams. Pridruži nam se u obilježavanju Europskog tjedna programiranja.

Prijavi se na radionice:

Opširnije

Posted by Viktor Lazar