STEM CENTAR 2022./2023.

Otvorene su prijave za najbolje STEM tečajeve za učenike osnovnih i srednjih škola u regiji. Uložite vrijeme u izgradnju znanja i vještina iz područja informatike, robotike, matematike, kemije, fizike, strojarstva i drugih prirodoslovnih područja. Izgradite digitalne kompetencije i pripremite svoje dijete za poslove i izazove budućnosti!

Nositelj obrazovnih programa STEM CENTRA je udruga Međimurski informatički klub (MIK) u partnerstvu s udrugom Mladi informatički stručnjaci (MIS). Radionice se odvijaju u modernim i odlično opremljenim prostorima partnera Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM).

Predavači na radionicama su višestruko nagrađivani stručnjaci iz obrazovnog i privatnog sektora. Naša misija je obrazovanje djece i mladih u STEM području s ciljem izgradnje društva spremnog za izazove budućnosti. Kroz rad STEM CENTRA razvijamo našu viziju sjevera Hrvatske kao poželjne sredine za život budućih mladih stručnjaka.

Radionice u sklopu STEM CENTRA 2022./2023.

Robotika 1 (mBot)

Tečaj Robotika 1 polaznicima će omogućiti jednostavan i zabavan ulazak u svijet robotike. Djeca će kroz zabavne zadatke naučiti kako upravljati mBot-om te kako pristupiti rješavanju problemskih zadataka pomoću MicroBit-a.

uzrast: od 3. do 5. razreda OŠ

voditelj: Dunja Škvorc (e-mail: dunja.skvorc@mik.hr)

termin održavanja tečaja: PONEDJELJAK 19:15-20:45

Više informacija o tečaju...


LEGO Robotika

Izradi robot korištenjem Lego Mindstorms kompleta.

Saznaj kako koristiti Lego Mindstorms Hub, senzore, motore, kako kombinirati pojedine konstrukcijske elemente i izgraditi svog robota, te konačno kako ga oživjeti kroz programiranje.

Tečaj je odlična prilika za ulazak u svijet Lego robotike. Baviti ćemo se izgradnjom pripremljenih modela i upoznavanjem sa osnovnim naredbama za programiranje, a u nastavku raditi ćemo i na konstrukciji vlastitog robota prilagođenog rješavanju specifičnog zadatka. Pripremi svoju kreativnost, budi voljan proučavati i razmišljati, oboružaj se strpljenjem, isprobavaj svoje ideje i usavršavaj ih sve dok tvoj robot neće biti spreman rješavati zadani zadatak.

Veselimo se tvom dolasku.

Radionica je namijenjena polaznicima 3. do 6. razreda osnovne škole zainteresiranima za robotiku. Specifična predznanja za ovu radionicu nisu potrebna.

uzrast: od 3. do 6. razreda OŠ

voditelj: Renato Železnjak (e-mail: renato.zeleznjak@udruga-mis.hr)

termin održavanja tečaja: ČETVRTAK 19:15-20:45

Više informacija o tečaju...


Arduino Akademija i IOT

Tečaj Arduino akademija i IOT pružit će polaznicima vrijedna znanja vezana uz razvoj vlastitih projekata iz područja elektronike,internet stvari, prototipiranja i platforme Arduino. Radionica će se temeljiti na projektnom pristupu uz naglasak na važnost rada u timu i međusobnoj suradnji.

uzrast: od 5. do 8. razreda OŠ

voditelj: Viktor Lazar (e-mail: info@mik.hr)

termin održavanja tečaja: PONEDJELJAK 19:15-20:45

Više informacija o tečaju...


3D Modeliranje i ispis

Tečaj 3D modeliranje i ispis omogućit će polaznicima ulazak u "3D svijet". Učenici će se upoznati s modernim tehnologijama 3D modeliranja, 3D printanja i 3D skeniranja. Na jednostavan i zabavan način biti će im prikazano kako vlastitu ideju nekog predmeta, pretvoriti u 3D virtualni svijet te ga zatim, pomoću 3D printera premjestiti i u stvarni svijet.

Na radionici će se poticati logičko razmišljanje i zaključivanje te projektni pristup uz grupni rad, a za nju nisu potrebna nikakva predznanja iz navedenih područja.

uzrast: od 5. razreda OŠ do 2. razreda SŠ.

voditelj: Denis Vidović (e-mail: denis.vidovic@mik.hr, denis.vidovic999@gmail.com)

termin održavanja tečaja: srijeda, 19:15 do 20:45

Više informacija o tečaju.


Razmišljaj računalno 1

Razmišljaj računalno 1 je namijenjen učenicima koji nemaju iskustva u programiranju ili ga imaju jako malo. Kroz ovu će radionicu djeca rješavati konkretne i postupno sve složenije problemske zadatke čime će savladati različite programerske koncepte te naučiti razmišljati. Upoznat će jedan od trenutno najpopularnijih svjetskih programskih jezika - Python, koji se upotrebljava na svim razinama obrazovanja te je jedan od najpopularnijih jezika u industriji.

uzrast: od 4. do 6. razreda OŠ

voditelj: Marin Drabić (e-mail: marin.drabic@mik.hr)

termin održavanja tečaja: UTORAK 19:15-20:45

Više informacija o tečaju...


Razmišljaj računalno 2

Razmišljaj računalno 2 je sljedbenik razvoja vještina programiranja u Python programskom jeziku za sve koji su do sada već upoznati s osnovama programiranja ili su stariji učenici (7. i 8. razred OŠ) koji žele usvojiti osnove programiranja. Polaznici će kroz primjere i vježbu naučiti koristiti se složenijim strukturama podataka, razvijati složenija algoritamska rješenja problemskih zadataka, pripremati se i sudjelovati na prestižnim informatičkim natjecanjima.

uzrast: od 6. do 8. razreda OŠ

voditelj: Marin Drabić (e-mail: marin.drabic@mik.hr)

termin održavanja tečaja: SRIJEDA 19:15-20:45

Više informacija o tečaju...


Web programiranje

Tečaj Web Programiranje upoznati će polaznike s osnovama web tehnologija, osposobiti ih da samostalno programiranju web aplikacije i naučiti ih kako te programe postaviti na server. Program i tematika tečaja rađeni su prema kolegijima hrvatskih i stranih sveučilišta.Kroz tečaj će učenici raditi s tehnologijama koje su osnova za moderni web i naučiti će koristiti alate koji se trenutno aktivno koriste u poduzećima.

uzrast: od 8. OŠ do 4. razreda SŠ

voditelj: Viktor Lazar (e-mail: info@mik.hr)

termin održavanja tečaja: UTORAK 19:15-20:45

Više informacija o tečaju...


Fizika Plus

Tečaj iz Fizike omogućiti će polaznicima upoznavanje s osnovnim pojmovima i temeljnim zakonitostima fizike. Tečaj će biti uvod u svijet fizike ali i svojevrsna nadopuna gradivu onima koji već imaju fiziku u školi. Djeca mnogo više upijaju i pamte ako im se nastavni sadržaji predstave na zabavan i praktičan način. Zabavni, zanimljivi i poučni pokusi pomoći će u otkrivanju odgovora na pitanja „što, kako, zašto“. Pored zabave, pri izradi i izvođenju pokusa (individualno i u grupama), učenici će stjecati znanje i jačati logičko razmišljanje. Kad se sjete zanimljivoga gradiva i pokusa, gledajući oko sebe, prepoznat će zakone fizike.

uzrast: od 4. do 8. razreda OŠ

voditelj: Marina Grabar Branilović (e-mail: marina.grabar-branilovic@mik.hr)

termin održavanja tečaja: SUBOTA 9:00-10:30 (Metalska jezgra Čakovec)

Više informacija o tečaju...


Kemija Plus

Kemija je prirodna znanost koju djeca počinju učiti u 7. razredu osnovne škole. Ne rijetko joj pristupaju sa strahom. Tečaj Kemije polaznicima će omogućiti jednostavan i zabavan ulazak u svijet kemije. Djeca će kroz zabavne zadatke i eksperimente naučiti kako pristupiti rješavanju zadataka vezanih uz prirodne pojave koje nas svakodnevno okružuju. Polaznici će se na tečaju moći iskoristiti stvarne situacije iz života kako bi samostalno došli do zaključka.

uzrast: od 4. do 6. razreda OŠ

voditelj: Andreja Poljanec (e-mail: andreja.poljanec@mik.hr)

termin održavanja tečaja: UTORAK 19:15-20:45 (Metalska jezgra)

Više informacija o tečaju...


Modelarstvo

Izradi  maketu ili model od drva!  Savladaj pravilo koristiti stroj za piljenje, rukovati bušilicom i brusilicom!

Tečaj Modelarstva omogućava ti da samostalno prolaziš kroz sve faze rada pri izradi različitih predmeta od drva. Na tečaju ćemo piliti, brusiti i bušiti. Sve dijelove modela ćeš samostalno izrezivati na stroju za piljenje, obraditi ih te ih sastaviti u cjelinu. Upoznavat ćeš se s osnovnim svojstvima drva te izrađivati predmete prema vlastitim idejama.

Tečaj  je osmišljen na način da kroz različite aktivnosti omogućava razvoj motoričkih sposobnosti, potiče razvoj logičke i prostorne inteligencije te socijalnih vještina i kreativnog mišljenja. Izrada makete ili modela nije sam po sebi cilj već samo sredstvo za razvoj kreativnih sposobnosti.

 „Tko, kada je to potrebno,  može ogradu pretvoriti u ljestve, zavjesu u haljinu, sanduk u stol, u tom je trenutku kreativan.“

H. Roth

uzrast: od 3. do 6. razreda OŠ

voditelj: Katica Mikulaj Ovčarić (katica.mikulaj.ovcaric@udruga-mis.hr)

termin održavanja tečaja: ponedjeljak  19:15 - 20:45  u prostorijama Metalske jezgre

Više informacija o tečaju...


Mala škola strojarstva

Tečaj je osmišljen da potakne djecu na „izrađivački načina razmišljanja“ po principu „Uradi sam“ odnosno DIY „Do it Yourself“

Tečaj obuhvaća izradu uporabnih predmeta od različitih vrsta metala, drva i plastike te kako obaviti male kućanske popravke. Stječe se znanje o sigurnom rukovanju alata koji se koristi u obradi materijala iz svakodnevnog života pridržavajući se mjera zaštite na radu.

Polaznici će naučiti „čitati“ i primjenjivati tehničku dokumentaciju, poboljšati prostorno predočavanje izradom konkretnih primjera uporabnih i funkcionalnih tvorevina koji će sami izrađivati i naposlijetku si odnijeti kući.

Mala škola strojarstva za velike majstore, sigurno je baš za tebe!

uzrast: od 6. - 8. razreda osnovne i od 1. – 4. srednje škole.

voditelj: Kristijan Ovčarić (e-mail: kristijan.ovcaric@udruga-mis.hr)

termin održavanja tečaja: četvrtak 19:15-20:45

Više informacija o tečaju...


Matematika Plus

Tečaj Matematika plus produbljuje temeljna matematička znanja i proširuje ih dodatnim sadržajima, kako bi učenici unaprijedili konceptualno razumijevanje matematike i bolje razumjeli složene odnose u STEM području. Na tečaju ćemo poticati istraživački pristup, kritičko mišljenje, kreativnost i znatiželju kako bi motivirali učenike da se bave matematikom, razvijaju matematičko mišljenje i strategije rješavanja problema.

Radi se u manjim skupinama, a polaznike će se pripremati i za različite vrste i razine natjecanja.

uzrast: 5. i 6. razred OŠ te 7. i 8. razred OŠ

voditelj: Aleksandra-Maria Vuković (e-pošta: aleksandra.maria.vukovic@mik.hr)

termin održavanja tečaja: PETAK 19:15 - 20:45 (TICM-3)

Više informacija o tečaju...


DODATNA ČLANARINA ZA POHAĐANJE TEČAJEVA

Novi članovi(protekle godine nisu bili članovi udruge):

prvi tečaj.......................................2.034,32 kn (270 EUR)

Stari članovi (prošle godine su bili članovi udruge):

prvi tečaj......................................1.506.9 kn (200 EUR)

* za dodatni tečaj po osobi dajemo jednokratni popust od 150,69 kn (20,00 EUR) kn po tečaju

* kod braće svatko od polaznika ostvaruje jednokratni popust od 150,69 kn (20,00 EUR) kn po tečaju

Godišnja članarina

djeca .......................................50,00 kn (6.63 EUR)

studenti.....................................5,00 kn (0.66 EUR)

odrasli...................................100,00kn (13.27 EUR)

članarina uključuje članstvo u obje udruge (MIS i MIK), obzirom da se radi o zajedničkim aktivnostima

VAŽNO:

  • Polaznici imaju pravo na gore navedene iznose participacija uz isključiv uvjet da, ako odluče sudjelovati na informatičko robotičkim natjecanjima koja su vezana uz upisani tečaj (npr. HONI, Državno natjecanje iz informatike, Hrvatska Logo liga, CM liga...), imaju obvezu imati mentora ili vanjskog mentora iz udruga MIS ili MIK
  • Tečajevi u grupama od 12 do 15 učenika traju 60 školskih sati, a nastava se održava 2 školska sata tjedno ili prema dogovoru, u blok-satu, u večernjim terminima, od ponedjeljka do petka. Iznimno se uz pristanak roditelja trajanje tečaja smanjuje na
    • 50 školskih sati, ako je tečaj upisalo manje od 12 učenika
    • 40 školskih sati, ako je tečaj upisalo manje od 10 učenika
    • minimalan broj učenika za održavanje pojedinog tečaja je 8
  • Plaćanja se vrši u 10 rata
  • Obavezno je sklapanje ugovora