Web Programiranje

Što se krije iza sadržaja koji prikazuje tvoj najdraži web preglednik (Google Chrome, Firefox ili neki treći)? Kako korištenjem domena možemo Kako radi internet? Mogu li i ja postaviti svoj server i na njemu posluživati svoju web stranicu ili neku web aplikaciju? Kako dizajnirati bazu podataka i u njoj čuvati podatke? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja naučit ćeš na tečaju Web programiranje.

Internet je danas sveprisutan i sve je više uređaja koji mogu konzumirati web sadržaj. Web aplikacije često zamjenjuju mobilne i desktop aplikacije jer uz pomoć interneta mogu pružiti jednako korisničko iskustvo za mnoštvo uređaja, neovisno radi li se o desktop, mobilnim ili nekim drugim platformama(TV,  automobili, itd.).

Tečaj Web Programiranje upoznati će polaznike s osnovama web tehnologija, osposobiti ih da samostalno programiranju web aplikacije i naučiti ih kako te programe postaviti na server. Program i tematika tečaja rađeni su prema kolegijima hrvatskih i stranih sveučilišta, te su prilagođeni uzrastu od 1. do 4. razreda srednjih škola. Kroz tečaj će učenici raditi s tehnologijama koje su osnova za moderni web i naučiti će koristiti alate koji se trenutno aktivno koriste u poduzećima. Tečaj se sastoji od teorijske i praktične nastave te projekta na kojem će učenici uz mentora raditi kroz cijelu godinu.

  • Oblikovanje korisničkog sučelja – HTML, CSS
  • Programiranje na strani klijenta – JavaScript
  • Programiranje na strani servera – Python
  • Verzioniranje programskog koda – Git
  • Baze podataka – MySQL
  • osnove Linux operacijskih sustava i Apache web poslužitelja

Učenici će se kroz rad upoznati i raditi s čitavim nizom povezanih koncepata, tehnologija i alata koji će im omogućiti bolje shvaćanje rada interneta i primjene web tehnologija.