Završena radionica Računalo na dlanu

Prošlog tjedna završena je još jedna radionica u sklopu projekta “STEM KAMP Međimurske županije” kojeg provodi udruga “Međimurski informatički klub” (MIK)  u partnerstvu s udrugom “Mladi informatički stručnjaci” (MIS), a financira je Međimurska županija. Radionica Računalo na dlanu provodila se od 16. do 19.08. u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Radionicu je pohađalo 18 znatiželjnih učenika od 2. do 4. razreda koji su svakodnevno usvajali nova znanja i vještine.

Tijekom radionice “Računalo na dlanu” učenici su upoznali maleno, džepno računalo MicroBit i uvjerili se da nam ono zbilja može stati u džep. Mnogi učenici napravili su svoje prve korake u programiranju upravo kroz ovu radionicu. Nakon što su upoznali MicroBit, učenici su upoznali i grafički programski jezik MakeCode editor te izradili svoj prvi projekt- Smajlić. Tijekom četiri dana izradili su još mnoge programe rješavajući različite, svakodnevne probleme.

MicroBit nam je poslužio kod brojanja posjetitelja, ali i slanja poruka prijateljima. Napravili smo i bojače koraka te provjerili koliko koraka napravimo u nekoliko minuta. Njegovi senzori pomogli su nam izmjeriti temperaturu u vruće ljetne dana. Svakog dana mjerili smo temperaturu u klimatiziranoj učionici, hodniku zgrade i dvorištu. Nakon pretpostavka o stranama svijeta, MicroBit nam je pomogao otkriti sjever. Pomoću njegovog senzora svjetlosti izradili smo svjetiljku. Bio nam je vrlo koristan prilikom igranja društvenih igara jer je poslužio kao igraća kockica, a izradili smo i igru Kamen, škare, papir te Pogodi broj.

Posted by Dunja Skvorc