Završena radionica Mali robotičari

Tečaj Mali robotičari, podržan i sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, uspješno je završen. Tečaj je provodila udruga Međimurski informatički klub (MIK) u suradnji s udrugom Mladi informatički stručnjaci (MIS) u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM). Tečaj je pohađalo četrnaestero učenika od 3. do 5. razreda osnovne škole.

 

Tijekom tečaja, mali robotičari su upoznali i koristili Dash and Dot, mBot i Micro:Maqueen Plus robote. Tečaj smo započeli upoznavanjem robota Dash and Dot. Dash and Dot je vrlo praktičan robot, jednostavan za korištenje, a istovremeno pruža mnoštvo mogućnosti za učenje. Kretanje, zakretanje, detektiranje prepreka, lansiranje loptica, crtanje, korištenje zvuka i svjetla… Korištenjem mBot robota mali robotičari su naučili više o očitavanju stanja senzora. Naučili su pokretati robot po liniji na više načina, uključivati se i isključivati sa staze, koristiti ultrazvučni senzor za udaljenost na primjeru različitih zadataka i staza. Usvojeno znanje i vještine s Dash and Dot robotima proširili su i nadogradili. Nadogradili su i mBot te izradili škorpion, hvatač svjetla i stolnu svjetiljku te naučili koristiti dodatke za svjetlo i zvuk. U nastavku tečaja upoznali su i treći, najzahtjevniji robot Micro:Maqueen Plus. Prije korištenja robota polaznici su upoznali Micro:bit te pomoću njega izradili zanimljive projekte.

Tijekom tečaja učenici su naučili osnovne naredbe izvršavanja programa (početak i kraj programa, uvjeti, petlje, varijable, potprogrami) i osnove rada s mBot robotom (kontrola motora, svjetla, zvuka, očitavanja sa senzora, očitavanja stanja tipke…).  Svojim zalaganjem i upornošću polaznici su od početnika u robotici napredovali do samostalnih korisnika.

 

 

Posted by Dunja Skvorc