U svijetu brojeva – STEM kamp Međimurske županije

U organizaciji udruge Međimurski informatički klub (MIK) održan je tečaj “U svijetu brojeva” u okviru projekta “STEM kamp Međimurske županije“. Radionice je pohađalo desetak učenika u dobi od 10 do 12 godina, a bile su realizirane u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM). Program je financiran sredstvima Međimurske Županije.

Tijekom 28 školskih sati polaznici su imali priliku produbiti razumijevanje matematičkih koncepata s kojima se susreću na redovnoj nastavi i proširiti ih dodatnim sadržajima u svrhu stjecanja šireg spektra znanja i razvoja vještina potrebnih za bolje razumijevanje složenih odnosa u STEM području.

Kroz istraživačke aktivnosti i rješavanje složenijih problema, na radionicama se poticao razvoj matematičkog mišljenja i strategija rješavanja problema, vještina kritičkog mišljenja, kao i vještina kreativnog i inovativnog rješavanja problema.

Uz rješavanje problemskih zadataka, uz primjenu digitalnih obrazovnih sadržaja i suvremenih programa dinamične matematike, učenici su zaronili u čarobni svijet matematike baveći se teorijom skupova, osnovnim principima prebrojavanja, diofantskim jednadžbama, geometrijskim problemima, kao i problemima iz teorije brojeva i teorije skupova.

Rad se odvijao u manjoj grupi učenika što je dodatno povećalo motiviranost i osobni angažman polaznika, uz uvažavanje individualnih sposobnosti i interesa, inicijative i potrebe za samostalnim radom. Vjerujemo da će ih novostečena znanja i vještine potaknuti na daljnji rast i napredak.

Uz ozbiljan i predan rad, uvijek se našlo vremena i za kreativne pauze uz grickače i međusobno druženje polaznika. Bili su iznimno aktivni, a nije nedostajalo niti smijeha, zabave i igre. Voditeljica radionice bila je Aleksandra-Maria Vuković, edukatorica u STEM centru udruge MIK.

Posted by Aleksandra-Maria Vuković