Nikola Kovač – mladi talent u području automatike

Nikola Kovač

Nikola Kovač, učenik sedmog razreda Osnovne škole Hodošan, nedavno je postigao izvanredan uspjeh na 66. Državnom natjecanju mladih tehničara iz područja automatike, osvojivši impresivno 7. mjesto. Natjecanje se održalo u Segetu Donjem kraj Trogira, u Hotelu Medena, od 3. do 6. lipnja. Ovaj izvanredan rezultat svjedoči o njegovoj predanosti, radu i talentu u jednom od najizazovnijih tehničkih područja.

Aktivnost u Udrugama MIK i MIS

Nikola je aktivni član udruge Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS). Ove udruge se bave promocijom i edukacijom mladih u tehničkim i informatičkim područjima, pružajući im platformu za razvijanje svojih vještina kroz razne radionice, projekte i natjecanja. Kroz ove udruge, Nikola je imao priliku sudjelovati na brojnim projektima koji su mu pomogli da usavrši svoje znanje i vještine.

 

S lijeva na desno, Karlo Poljanec, Nikola Kovač i Kristijan Ovčarić

Karlo Poljanec, Nikola Kovač i Kristijan Ovčarić

Edukativni tečaj „Tvornica izuma“

Osim aktivnosti u udrugama, Nikola je redovit polaznik edukativnog tečaja Tvornica izuma, gdje dodatno usavršava svoje vještine. Njegov drugi mentor, Karlo Poljanec, pruža mu dodatnu podršku i vodi ga kroz složene tehničke procese. Nikola također ima veliku podršku svog mentora iz , učitelja tehničke kulture Kristijana Ovčarića koji je također član udruga MIK i MIS.

Državno natjecanje mladih tehničara

Državno natjecanje mladih tehničara jedno je od najprestižnijih natjecanja za osnovnoškolce u Hrvatskoj. Natjecanje okuplja najtalentiranije mlade tehničare iz cijele zemlje, pružajući im priliku da pokažu svoje znanje i inovativnost u različitim tehničkim disciplinama. Ove godine, konkurencija je bila izuzetno jaka, ali Nikola se istaknuo svojim inovativnim pristupom i tehničkom izvrsnošću u području automatike.

Od svih učenika iz svoje kategorije, uz to što je dobio maksimalni broj bodova iz obrane rada, nabolje je riješio i test koji se sastojao od tehničkog crtanja i teoretskog dijela.

Nikola i njegova strast prema automatizaciji

Automatika je grana tehnike koja se bavi primjenom kontrolnih sustava, kao što su računala ili roboti, za upravljanje različitim procesima. Nikola je pokazao izniman interes za ovu disciplinu, a njegova strast i znatiželja doveli su ga do izvanrednih postignuća. Njegov projekt na državnom natjecanju uključivao je složene algoritme i inovativna rješenja koja su impresionirala ocjenjivački žiri.

Podrška škole i mentora

Veliku ulogu u Nikolinom uspjehu imali su njegovi ponosni roditelji, cijela obitelj, njegovi mentori i učitelji iz škole, koji su ga podržavali i usmjeravali tijekom njegovog rada. Škola je prepoznala Nikolin talent i pružila mu potrebne resurse i motivaciju da se razvija i natječe na najvišoj razini.

Zaključak

Nikola Kovač je mladi tehničar čija strast prema automatizaciji i inovacijama obećava svijetlu budućnost. Njegov uspjeh na državnom natjecanju mladih tehničara samo je početak puta koji će, sigurni smo, biti ispunjen mnogim uspjesima i inovacijama. OŠ Hodošan, kao i udruge MIK i MIS, mogu biti ponosni na Nikolu i njegov doprinos tehničkoj zajednici.

Nadamo se da će Nikola nastaviti slijediti svoje strasti i nastaviti briljirati u području tehnike i automatike.

 

 

 

 

 

 

 

Posted by Kristijan Ovčarić