Mali robotičari u avanturi s mBot robotima

Polaznici tečaja Mali robotičari pomoću mBota i dodatka za interaktivno svjetlo i zvuk izradili su robot škorpion, hvatač svjetla i stolnu svjetiljku. Podijeljeni u skupine i uz pomoć uputa učenici su sastavili robote te na njih dodali dodatke za svjetlo i zvuk te tako proširili funkcionalnost svojih mBota.

Robot škorpion
Polaznici su mBotu dodali pomični rep sa svjetlom te izradili robota škorpiona. Robotu se promijenilo težište te kod kretanja unaprijed podiže prve kotače i mijenja boju na repu.

Hvatač svjetla
Polaznici su robotu dodali senzore svjetlosti sa svake strane. Pomoću njih robot prepoznaje i prilagođava kretanje ovisno o intenzitetu svjetlosti na pojedinom senzoru. Robot se kreće u smjeru gdje je veći intenzitet svjetla, a u slučaju da je intenzitet svjetla jednak s obje strane, robot se kreće ravno.

Stolna svjetiljka
Polaznici su mBot prenamijenili i u stolnu svjetiljku. Na svjetiljku su dodali senzor za zvuk koji detektira pljesak (ili drugi zvuk) na koji se svjetiljka pali.

Tečaj je podržan i sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tečaj provodi udruga Međimurski informatički klub (MIK) u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM).

Posted by Dunja Skvorc