Uvod u svijet fizike

Pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, u organizaciji udruge Međimurski informatički klub (MIK) održan je tečaj “Uvod u svijet fizike”. Desetak polaznika u dobi od 11 do 14 godina, u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) upustilo se u izazov otkrivanja tajni temeljne znanosti o prirodi.

Možda je i lako odgovoriti na pitanje ima li veću gustoću kilogram oguljenih krumpira ili kilogram mrkve, ali za dublje razumijevanje i objašnjenje tog odgovora, polaznicima su u pomoć priskočile i matematika i kemija. Volumen, masa, gustoća, sila… samo neke su od fizičkih veličina pomoću kojih su naučili kako već poznata znanja iskoristiti za objašnjenje različitih prirodnih zakonitosti i rješavanje izazovnih problema. Pri tome su koristili sva moguća dostupna pomagala; menzure, vage, dinamometre, formule, kalkulatore, računala, pa čak i umjetnu inteligenciju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvođenjem pokusa, korištenjem digitalnih interaktivnih simulacija i rješavanjem računskih zadataka polaznici su primjenjivali i produbljivali svoja teorijskih znanja, povezivali različite koncepte i unapređivali ključne vještina poput logičkog i problemskog razmišljanja. Razvoj tih vještina svima njima omogućit će da na velike i male znanstvene probleme i nedoumice ubuduće gledaju kroz drugačije „istraživačke“ naočale.

Posted by Anita Sečan