Tečaj Raspberry Pi i Arduino – Svijet Elektronike

Udruga Međimurski informatički klub (MIK) provela je tečaj na kojem su učenici upoznali Raspberry Pi i Arduino. Tečaj se provodio u prostorima Tehnološko - inovacijskog centra Međimurje (TICM) u suradnji sa udrugo Mladi informatički stručnjaci (MIS). uProgram je financiran i podržan od strane Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS).

Kroz ovo uzbudljivo putovanje polaznici su istražili svijet elektronike i programiranja, stvarajući nevjerojatne projekte koristeći popularnplatforme Raspberry PI i Arduino. Obrađea su područja:

1. Osnove elektronike: Upoznali su osnovne elektronske komponente, njihovo povezivanje i princip rada.

2. Arduino IDE: Naučili su koristiti Arduino Integrated Development Environment (IDE) za pisanje i učitavanje koda na Arduino platformu.

3. Programiranje u C/C++: Razvijali su vještine programiranja koristeći programski jezik C/C++ u kontekstu Arduino projekata.

5. Raspberry Pi: Naučiki su koristiti Raspberry Pi te kako ga programirati putem programskog jezika Python

4. Neki od projekata na kojima su radili učenici:

  • Digitalni izlazi i upravljanje LED diodama, zujalicom i sl.
  • Senzori svjetla i temperature: Upotreba senzora za prikupljanje podataka i reakciju na promjene, spremanje podataka i prikazivanje korisniku putem jednostavne web stranice.
  • Kontrola motora: Kreirali su sistem za kontrolu motora koristeći Rasbperry Pi.

5. Praktična primjena: Raspravljali su o stvarnim primjenama Arduina i Raspberry Pi, uključujući Internet stvari (IoT) i automatizaciju.

Hvala polaznicima na predanosti i entuzijazmu tokom tečaja te se veselimo novim pothvatima na tečajevima koji se bave istom tematikom!

 

Posted by Karlo Poljanec