Radionice u Prelogu

Računalno razmišljanje

Rješavanje problema je jedna od najvažnijih kompetencija 21. stoljeća. Logičko nas razmišljanje potiče da kritički promišljamo o problemu koji je pred nama i riješimo ga razlamajući ga na male, lako savladive korake. Programiranje je idealna vježba za razvoj upravo logičkog načina razmišljanja jer bez razmišljanja nema programiranja. Disciplina je to koja se ne može svladati bubajući napamet činjenice, čitanjem pustog teksta i reproduciranjem naučenoga. Programiranje se uči vježbanjem i rješavanjem zadataka. Na početku lakših, a potom težih. Bez logike u razmišljanju, nemoguće je naučiti programirati i biti dobar u tome. Upravo sve ono što ovaj tečaj objedinjuje. Ako se nas pita, djeca bi trebala učiti programirati od najranije dobi…

 

Kroz tečaj će polaznici naučiti naprednije tehnike programiranja u Python programskom jeziku. Nužno je da ponovimo kako se on upotrebljava na svim razinama obrazovanja od osnovne škole, preko srednje škole i sve do fakulteta za učenje programiranja. Vrlo je zastupljen i u profesionalno segmentu pa je tako upravo Python službeni programski jezik u Google-u. Osim toga, Python je najkorišteniji jezik kod Umjetne inteligencije i trenutno je broj 1 ili 2 u svijetu po popularnosti.

Učenike će se, prema njihovoj spremnosti i podršci roditelja, pripremiti za sudjelovanja na informatičkim natjecanjima u primjeni algoritama (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici – HONI i Državnom natjecanju iz informatike – Infokup).

Ishodi

 • objasniti osnovne algoritamske koncepte
 • koristiti različite tipove podataka
 • primijeniti grananje
 • primijeniti petlje
 • koristiti liste
 • izraditi vlastite funkcije
 • dizajnirati algoritam i izabrati optimalne tipove i strukture podataka u rješavanju jednostavnih problema
 • koristiti naprednije strukture podataka
 • prezentirati i argumentirati svoje stavove, ideje i rješenja
 • primijeniti rekurzije
 • primijeniti dinamičko programiranje
 • modelirati problem promoću grafa
 • objasniti i primijeniti osnovne algoritme na grafovima

uzrast: od 5. do 8. razreda OŠ

voditelj: Miljenko Blažeka (e-mail: miljenko.blazeka@mik.hr)

termin održavanja tečaja: utorkom od 17 do 18:45 u Poduzetničkom centru Prelog, Hrupine 7B

Polaznici radionica u Prelogu na dodatne članarine sa https://mik.hr/stem-centar-2022-2023/ imaju 50% popusta zbog sufinanciranja iz drugih izvora i projekata.

PRIJAVNICA

 

Modelarstvo

 

Izradi  maketu ili model od drva!

Pri izradi nauči pravilo koristiti stroj za piljenje, rukovati bušilicom i brusilicom!

Tečaj Modelarstva omogućava ti da samostalno izrežeš drvene dijelove makete npr. mosta, kuće i sl., pobrusiš ih i sastaviš u cjelinu te ih doradiš prema svojoj ideji.

Bavljenjem modelarstvom djeca se tehnički opismenjavaju. Čitaju i primjenjuju tehničku dokumentaciju te pravilno i sigurno rukuju alatima i strojevima (sigurni su za upotrebu i bezopasni za male modelare), stvarajući različite modele i makete. Savladavanje osnove modelarstva i maketarstva relativno je lako, prvi rezultati rada su brzo vidljivi pa zbog toga kod djece raste samopouzdanje i zadovoljstvo koje ih potiče na daljnji rad.

Tečaj Modelarstva  je osmišljen na način da kroz različite aktivnosti omogućava razvoj motoričkih sposobnosti, potiče razvoj logičke i prostorne inteligencije te socijalnih vještina i kreativnog mišljenja. Kreativnost omogućuje bolje rješavanje problema, a s time i sposobnost prilagodbe stalnom tehnološkom razvoju.

Što se tiče obrazovnih postignuća, bavljenjem modelarstvom omogućava razvoj niza znanja i vještina. Djeca se susreću s elementima matematike i geometrije (skice i nacrti), graditeljstva i strojarstva. Koriste se s tehničkim crtežima, vrstama materijala i različitim alatima za obradu materijala.

Izrada modela nije sam po sebi cilj već samo sredstvo za razvoj kreativnih sposobnosti i motorike.

 

„Tko, kada je to potrebno, može ogradu pretvoriti u ljestve, zavjesu u haljinu, sanduk u stol, u tom je trenutku kreativan.“

H. Roth

uzrast: od 3. do 6. razreda OŠ

voditelj: Katica Mikulaj Ovčarić (e-mail: katica.mikulaj.ovcaric@udruga-mis.hr)

termin održavanja tečaja: srijedom od 17 do 18:45 u Poduzetničkom centru Prelog, Hrupine 7B

Kako je bilo na održanim radionicama iz modelarstva možete pogledati u nastavku:

PRIJAVNICA

Polaznici radionica u Prelogu na dodatne članarine sa https://mik.hr/stem-centar-2022-2023/ imaju 50% popusta zbog sufinanciranja iz drugih izvora i projekata.