Postani dizajner budućnosti: Radionica 3D modeliranja i printanja

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) prošli tjedan je u organizaciji udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS) u sklopu projekta “Kaj buš STEM?”, financiranog od strane Koordinacijskog odbora “Grad Čakovec, prijatelj djece”, završena četverodnevna radionica “Budi dizajner budućnosti: Radionica 3D modeliranja i printanja”. Radionicu je pohađalo desetak učenika u dobi od 10 do 14 godina.

Tijekom 12 školskih sati u četiri dana učenici su uz mentorstvo Denisa Vidovića upoznali osnove 3D modeliranja u programu Autodesk Fusion 360. Vještine 3D modeliranja polaznici su usavršili modelirajući razne funkcionalne predmete te vlastite ideje koje su zatim pretočili u stvarnost koristeći 3D printer. Pritom su naučili kako pripremiti model za ispis u programu Prusa Slicer te vidjeli kako izgleda postupak ispisa na 3D printeru, što je pobudilo najveći interes kod polaznika.

Radionicom se djecu nastojalo potaknuti na samostalno i logičko razmišljanje, ali poticanje kreativnosti i razvijanje vlastitih ideja. Stoga su zadnja dva dana radionice bila rezerviran upravo za samostalno modeliranje i printanje predmeta po želji.

     

Posted by Denis Vidovic