Otkrivanje znanosti kuhanjem – STEM Kamp Međimurske Županije

U četvrtak 29. srpnja 2021. uspješno je završena četverodnevna besplatna ljetna radionica za djecu i mlade Otkrivanje znanosti kuhanjem, koja je provedena u organizaciji udruge Međimurski informatički klub (MIK), u partnerstvu s udrugom Mladi informatički stručnjaci (MIS).  Radionica se održala u prostorijama Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra i u cijelosti je bila financirana sredstvima Međimurske županije u sklopu projekta udruge MIK – “STEM Kamp Međimurske Županije”.

Nakon dobivenih osnovnih znanja iz kemije petnaest je učenika od 4. do 8. razreda osnovne škole, pod mentorstvom voditeljice Andreje Poljanec, mag.ing.techn.aliment., uvidjelo važnost prirodnih znanosti i kemije i njihovoj primjeni u svakodnevnom životu. Edukativni i zabavni pokusi potaknuli su razvoj intrizične motivacije kod djece koja vodi prema dubinskom pristupu učenju i razumijevanju koncepatDjeca su se na početku upoznala s osnovnim laboratorijskim priborom i posuđem, pravilnim mjerenjem volumena tekućine i vaganjem, nakon čega su svaki pokus mogli izvesti samostalno, vodeći se pritom pravilima zaštite na radu – koristeći zaštitne naočale, rukavice i pregače.

 

„Cilj radionica bio je da se pobuditi ljubav, strast i interes za prirodne znanosti, s naglaskom na kemiju. Izvodeći maštovite pokuse, učenici su mogli povezati stvarne životne situacije sa situacijama i problemima u znanosti. Izuzetno sam zadovoljna odazivom djece i njihovom aktivnošću i motivacijom za vrijeme izvođenja pokusa. Tijekom četverodnevnog druženja nije nedostajalo smjeha, zabave i igre, što me još više zainteresiralo za rad s djecom. Bilo je lijepo na trenutak otputovati u dječji svijet znanosti“, kazala je voditeljica radionica Andreja Poljanec, mag.ing.techn.aliment.

Posted by Viktor Lazar