Naši članovi sudjelovali na JHIO i HIO 2018.

Ovog su vikenda, 24. i 25. ožujka 2018. održana dva najelitnija informatička natjecanja u našoj zemlji. U subotu 24.3.2018. su se okupili najbolji osnovnoškolci s državnog natjecanja i Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici kako bi odmjerili snage na Juniorskoj Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (JHIO). Bez obzira na razred kojem pripadaju svi su rješavali puna četiri sata ista četiri iznimno teška problemska zadatka. Tako se naš predstavnik, Samuel Sobočan, inače učenik šestog razreda III. osnovne škole Čakovec, borio s ostalim učenicima od petog do osmog razreda te osvojio 13. mjesto.

Najbolji srednjoškolci su se okupili u nedjelju 25.3.2018. na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (HIO). Svi su rješavali ista četiri zadatka, a za to su imali na raspolaganju čak pet punih sati. O težini zadataka govori činjenica da je pobjednik uspio riješiti samo dva i pol od četiri zadatka. Naš je predstavnik bio Martin Josip Kocijan, inače učenik drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, osvojivši 10. mjesto.

Najboljih 8 natjecatelja s JHIO-a će krenuti na dodatne pripreme te će se natjecati međusobno za ulazak u četveročlanu reprezentaciju koja će našu zemlju predstavljati na Međunarodnoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Rusiji. Najboljih 10 (9+1) s HIO-a boriti za ulazak u reprezentaciju koja će nas predstavljati na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Japanu.

Međimurci na okupu

Oba su natjecanja održana u prostorima Visokog učilišta Algebra u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, a pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kulture, Algebre i tvrtke Omega Software.

Bez obzira što se naši kandidati nisu plasirali u dodatne izborne pripreme, opet smo dokazali da spadamo u sam državni vrh. Gotovo svi natjecatelji dolaze iz Zagrebačkih asocijacija, pa bi ovo trebala biti poruka svim ostalim županijama da je potrebno više pažnje usmjeriti na rad s djecom i mladima na ovom području koje jamči sigurnu i blistavu budućnost mladima. Centar izvrsnosti informatike, koje je najavio naš župan Matija Posavec u suradnji s nama, doista je važan i odličan iskorak kojim bismo trebali pojačati našu prisutnost na državnom vrhu.

 

Posted by Dejan Drabić