Naš član je dobitnik Rektorove nagrade na polju umjetne inteligencije

Dana 6.7.2018. godine stiglo je još jedno priznanje kvaliteti našeg rada u udruzi. Marin Drabić, član udruga, primio je Rektorovu nagradu za rad na polju umjetne inteligencije, s naglaskom na duboko učenje.

 
Marin Drabić (dobitnik Rektorove nagrade) i Dejan Drabić, mag. inf. (predsjednik udruge MIS)

Što je to umjetna inteligencija?
Umjetna inteligencija (Artificial Intelligence – AI) jedan je od najznačajnijih tehnoloških trendova današnjice. Kombinacijom jeftine procesorske snage, ogromnih količina podataka i novih tehnika strojnog učenja, IT stručnjaci razvijaju algoritme koji samostalno uče i nadograđuju se. Imaju sposobnost samoučenja, pa su tako znatno uspješniji od čovjeka. Značaj ove tehnologije na razvoj industrije je ogroman te se umjetna inteligencija počela primjenjivati gotovo u svim granama gospodarstva, ali i šire.
Marinov tim sastojao se od 4 studenta s FERa i 4 studentice sa Stomatološkog fakulteta. FERovci su izradili više modela za procjenu zubnog statusa korištenjem modela dubokog učenja, dok su im kolegice pomagale u pribavljanju i pripremi materijala (snimaka zubiju…). Duboko učenje je grana strojnog učenja koji je dio umjetne inteligencije baziranoj na umjetnim neuronskim mrežama.


Marin Drabić (u sredini) i njegov tim

Pojednostavljeno, FERovci su napravili softverske modele koji su samoučenjem, a temeljem rendgenskih snimaka zubiju, samostalno donose odluke o starosti zubiju, spolu i ostalim identifikacijama.

Konkretno, Marinov zadatak je bio razvoj softverskog modela koji samoučenjem predviđa starost osobe. Razvio je model konvolucijske neuronske mreže (CNN) za rješavanje regresijskog problema predviđanja starosti osobe u danima, a temeljem rendgenskih slika zubiju (ortopana).


Primjer modela umjetne neuronske mreže za klasifikaciju boja

Softverski model razvjen je u Python-u korištenjem TensorFlow-a, Google-ove tehnologije za umjetnu inteligenciju, kao i Keras-a, dodatnog API-a za umjetne neurnoske mreže.

Naši članovi jedni su od najuspješnijih studenata najjačih informatičkih fakulteta u državi, kao što su FER, FOI i PMF. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da u djece i mladeži razvijamo izvrsnost na polju informacijsko-komunikacijskih tehnologija čime izravno doprinosimo stvaranju vrhunskog IT kadra koji će biti motor razvoja boljeg i modernijeg gospodarstva neophodnog za stvaranje društvenog boljitka.

Neizmjerno smo ponosni na uspjehe svih naših članova koje s pravom ističemo!!!

Posted by Dejan Drabić