Make:able Challenge – Braille clothes tags

Polaznici tečaja 3D modeliranje i ispis uključili su se u Make:able Challenge čiji su organizatori Printlab i Autodesk. U projektu sudjeluju učenici i entuzijasti iz cijeloga svijeta. Cilj projekta je osmisliti predmete koji će biti izrađeni pomoću tehnologije 3D ispisa te čija je funkcija olakšavanje svakodnevice osobama s invaliditetom. Polaznici tečaja 3D modeliranje i ispis projektu su se uz mentorstvo Denisa Vidovića priključili idejom koju su nazvali “Braille clothes tags”.

Prezentaciju ideje možete pogledati u videu:

Braille clothes tags su pločice na kojima su uz latinično pismo, pomoću brailleovog pisma napisane boje i određeni atributi koji će slijepim i slabovidnim osobama bitno olakšati i omogućiti odabir odjeće za nošenje. Pločice su zamišljene da se pomoću vezica i kvačica spoje na odjeću kako bi slijepe i slabovidne osobe na jednostavan način i u svakom trenutku mogle identificirati boju i namjenu odjeće koje posjeduju.

Primjer spojenih oznaka na odjeći:

Nakon više od mjesec dana napornog rada koji je uključivao 3D modeliranje, 3D printanje, izrada uputa za korištenje te snimanja video prezentacije, učenici su svoju ideju proveli u djelo. Ukupno je izrađeno 15 pločica, na 10 pločica napisane su boje, a na 5 njih je napisana namjena odjeće.

Na ovaj način učenici su svo svoje dosadašnje znanje i vještine stečene na tečaju proveli u djelo i to na humanitaran način te se nadamo da će ove pločice zaista nekome i pomoći te da će ideja što bolje proći na natjecanju.

Posted by Denis Vidovic