“Kaj buš STEM?” – 2022.

Udruge Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i Mladim informatički stručnjaci (MIS), u sklopu "naj akcije" kodnog imena "Kaj buš STEM?" financirane kroz inicijativu "Grad Čakovec, prijatelj djece", organizira set besplatnih radionica za djecu i mlade. Svi zainteresirani s područja Grada Čakovca mogu se priključiti na radionice. Broj djece je ograničen na 15 po radionici.
Radionice će se održati u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Voditelj i koordinator projekta je Dejan Drabić, mag. inf.

RASPORED RADIONICA:

Radionica: IZRADI MOBILNU APLIKACIJU
Predavač: Miljenko Blažeka
Termini radionice: 18.7.-21.7.2022. od 17:00 do 19:30
Dobna skupina: 4. - 8. razred OŠ
Učenici će pomoću vizualnog alata MIT App Inventor stvoriti svoje prve aplikacije za android mobilne uređaje i tako postati ne samo konzumenti već i kreatori sadržaja na svojim pametnim telefonima i tabletima. APP Inventor je web aplikacija koju je u početku razvio Google, a sad ju dalje održava Massachusetts Institute of Technology (MIT). Koristi grafičko korisničko sučelje je slično SCRATCH-u u kojem korisnici metodom “povuci i spusti” mogu kreirati aplikacije. Predznanje programiranja nije uvjet za sudjelovanje.Na radionicu bi bilo poželjno donijeti svoj android pametni telefon ili tablet te znati svoje gmail korisničke podatke kako bi se polaznici mogli prijaviti u razvojno sučelje te kasnije isprobati napravljenu aplikaciju na svom uređaju.
Radionica: BE HERO IN PYGAME ZERO
Predavač: Dejan Drabić
Termini radionice: 19.7. – 22.7. 17:00-19:30
Dobna skupina: 4. - 8. r. OŠ s predznanjem Python jezika

Računalni programeri neopjevani su heroji modernog svijeta. Od pametnih telefona do prijenosnih računala, prometnih sustava do bankovnih kartica, njihov naporan rad dodiruje gotovo svaki aspekt naših života. Iza svakog tehnološkog napretka stoji tim kreativnih programera. Računalne igre postale su jedno od najuzbudljivijih i najpopularnijih područja industrije zabave za rad. Da biste postali programer igrica, potreban je kreativni talent koji će vam pomoći u stvaranju priče, grafike, glazbe i likova koji su vam potrebni u igri, uz tehničko znanje koje ih oživljava. Tko zna? Ovaj bi tečaj mogao biti prvi korak na vašem putu od igrača do proizvođača igara.

U našoj radionici ćemo koristi programski jezik Python, prilično jednostavan i savršen za djecu i početnike. Python je najbrže rastući programski jezik na svijetu i jedan od najčešće korištenih profesionalnih programskih jezika među softverskim inženjerima, matematičarima, analitičarima podataka, znanstvenicima, računovođama, pa čak i djecom.

Više...

Radionica: MALI MAJSTORI - INŽENJERSKA RADIONICA
Predavač: Kristijan Ovčarić
Termini radionice: 26.08. (petak) 9:00 - 12:00, 29.08.  (ponedjeljak) 16:00 - 19:00 i 30.08. (utorak) 16:00 - 19:00.Dobna skupina: 5. - 8. razred OŠ, 1. i 2. razred SŠ.Broj polaznika: 10Radionica je namijenjena za djevojčice i dječake te obuhvaća izradu uporabnih predmeta različitih vrsta materijala i sastavljanje metalnih konstrukcija. Stječu se vještine sigurnog rukovanja alata koji se koristi u obradi različitih vrsta materijala pridržavajući se mjera zaštite na radu. Polaznici će izrađivati uporabne predmete od navedenih materijala poput pravih malih majstora.

Putem upoznavanja različitih alata i materijala djeca će razvijati kreativnost prilikom izrade različitih uporabnih predmeta. Djeca će izrađivati predmete prema tehničkoj dokumentaciji uz mogućnost nadogradnje svojih radova prema vlastitim idejama.

Svaki će polaznik samostalno sastaviti prema nacrtima metalnu konstrukciju/model iz konstrukcijskih setova Eitech pomoću vijaka, matica u funkcionalnu cjelinu pomoću odvijača i kliješta te pri tome razvijati finu motoriku i kreativnost.

Radionica: MLADI ROBOTIČARI
Predavač: Dunja Škvorc
Termini radionice: 22.8-25.8. 15:00-17:30
Dobna skupina: 3.-6. razred OŠ
Robotika se iz dana u dan sve više razvija. Roboti pomažu u pogonima, zdravstvu, a sve češće i u kućanstvu te tako ulaze u našu svakodnevicu. U budućnosti će sve više poslova biti robotizirano.
Radionica Mladi robotičari namijenjena je početnicima u svijetu robotike s ciljem upoznavanje osnovnih robotičkih koncepata. Tijekom radionice učenici će upoznati edukativni robot nazvan mBot. mBot je robot prilagođen jednostavnom i zabavnom poučavanju programiranja robota. mBot se programira pomoću grafičkog programskog jezika mBlocks. Tijekom radionice učenici će naučiti osnovne naredbe izvršavanja programa (početak i kraj programa, uvjeti, petlje) i osnove rada s mBot robotom (kontrola motora, svjetla, zvuka, očitavanja sa senzora, očitavanja stanja tipke…). Više...
Radionica: ProgramIGRAnje
Predavač: Edgar Glavaš
Termini radionice: 10.8., 11.8., 18.8. i 23.8.2022. od 17:00 do 19:30 (TICM3 informatička učionica)
Dobna skupina: 5. razred OŠ i stariji
Opis radionice: Učenje JavaScripta kroz eksperimentiranje, kompetitivno programiranje i stvaranje vlastite igre! 

JavaScript je od 2012. godine do danas najkorišteniji i u industriji najpoželjniji programski jezik. Jedan od najlakših načina za motiviranje djece su igre na računalu, a spoj tih činjenica vodi nas ravno prema ovoj radionici. Namijenjena je za djecu od 5. razreda osnovne škole do srednjoškolske dobi. Početnici će upoznati programiranje i Javascript kroz stvaranje vlastite igre - a prva jednostavna igra ih čeka već poslije minute za tipkovnicom! Napredni će moći istražiti koncepte koji ih zanimaju u okruženju TIC80.

Uz programiranje riječi će biti i o grafici, "sprajtovima", animacijama, korisničkom sučelju i svemu što će djeci koristiti u daljnjem radu. Uz učenje programiranja kroz stvaranje vlastite igre, programi koje će djeca napraviti će se natjecati u virtualnim arenama kroz seriju sve težih okršaja!