“Kaj buš STEM?”

Udruga Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) u partnerstvu s Mladim informatičarima Strahoninca (MIS) će, u sklopu projekta “Kaj buš STEM?” financiranog kroz inicijativu “Grad Čakovec, prijatelj djece”, organizirati set besplatnih radionica za djecu i mlade. Svi zainteresirani s područja Grada Čakovca mogu se priključiti na radionice. Broj  djece je ograničen na 15 po grupi.
Radionice će se održati u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

PRIJAVNICA “Kaj buš STEM?”

Voditelj projekta: Dejan Drabić, mag. inf.

RASPORED RADIONICA:

Radionica: RAZMIŠLJAJ RAČUNALNO
Predavač: Darinka Drabić
Termini radionice: 20.7. – 23.7.2020. od 9:00 do 11:30 sati
Dobna skupina: 4-6 razred OŠ
Opis radionice: Radionica je namijenjena djeci koja žele steći osnovna znanja kako izraditi vlastiti program za računalo u programskom jeziku Python. Polaznici će naučiti kako riješiti problemske zadatke u računalu razumljivom jeziku te tako svladati svoje prve korake na putu računalnog razmišljanja. Upoznati će se s najjačim alatom za razvoj u Python programskom jeziku – PyCharm, što su to tipovi podataka, aritmetički izrazi i operatori, varijable i  znak pridruživanja, naredbe za unos i ispis, relacijski i logički operatori, naredbe odlučivanja, petlje… Kroz zanimljive zadatke osmišljavati će se osnovni algoritmi rješenja te tako polaznicima približiti način upravljanja računalom pomoću programskog koda…
Radionica:  REŽI, LIJEPI, OBOJI, NEKA OŽIVE LIKOVI TVOJI
Predavač: Renata Martinec
Termini radionice: 20.7.-23.7.2020. od 16:00 do 18:30
Dobna skupina: 2. – 7. razred OŠ
Opis radionice: Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolske dobi. Polaznici će obrađivati drvo, šperploču te izraditi uporabni predmet ( bedž, svjetiljku, sat…). Polaznici će se upoznati i s osnovama elektronike i vrstama elektroničkih komponenata koje će uz pomoć edukatora lemiti kako bi njihov uporabni predmet postao funkcionalan.  Svrha radionice je kod djece razvijati kreativnost, motoriku, inovativnost i timski rad koje će u budućnosti iskoristiti za učenje novih sadržaja iz STEM područja. Polaznici radionice zadržavaju uporabne predmete koje će izraditi.
Radionica: MOJE PRVO PROGRAMIRANJE
Predavač: Dunja Škvorc
Termini radionice: 27.7. – 30.7. 9:00-11:30
Dobna skupina: 2-4 razred OŠ
Opis radionice: Radionica je namijenjena najmlađem školskom uzrastu koji se po prvi put susreću s programiranjem. Radionica je osmišljena tako da se djeca na zabavan i jednostavan način uvedu u svijet programiranja. U 12 školskih sati učenici će naučiti osnove rada u Scratch-u. Scratch je grafički programski jezik namijenjen početnom učenju programiranja i razvoju računalnog razmišljanja. Omogućuje stvaranje različitih sadržaja poput igara, animacija i priča. Učenici će naučiti dodavati likove i pozornice te ih uređivati i upravljati njima, napraviti slijed događaja i koristiti grananja u određenim situacijama. Upoznat će se s brojnim blokovima koji se u Scratch-u slažu u cjeline te se pomoću njih upravlja radnjama. Na samom kraju radionice učenici će svoje znanje primijeniti i izraditi jednostavnu priču.
Radionica: 3D MODELIRANJE I ISPIS
Predavač: Denis Vidović
Termini radionice: 27.7. – 30.7. 2020. od 17:30 do 20:00
Dobna skupina: 7. razred OŠ – 4. razred SŠ
Opis radionice: Radionica je namijenjena djeci i mladima koji su zainteresirani za moderne tehnologije. Na radionici će učenici naučiti raditi u CAD alatima te pripremati i izvoditi ispis na 3D printerima. Nakon 12 odrađenih školskih sati polaznici će biti sposobni samostalno izmodelirati određeni 3D predmet te ga i ispisati. Prva dva dana bit će usmjerena na učenje rada u softveru Autodesk Fusion 360 (3D modeliranje) te Prusa Slicer (3D ispis), a zatim će u zadnja dva dana polaznici samostalno uz stručnu pomoć izmodelirati i isprintati vlastiti predmet (određena igračka, figura, alat, „gadget“…).
Radionica: MICRO:BIT U PRIMJENI
Predavač: Renato Železnjak
Termin radionice: 17.8. – 20.8. 2020. od 17:30 do 20:00
Dobna skupina: završeni 7. razred OŠ do završeni 2. razred SŠ
Opis radionice: Radionica je namijenjena djeci i mladima koji su zainteresirani za robotiku. Na radionici će učenici naučiti programirati microBit mikroračunalo, naučiti koristiti njegove senzore, kako ga povezivati sa PC uređajem i konačno kako preko microBit uređaja kontrolirati druge periferne uređaje.
Prva dva dana će biti usmjerena na razumijevanje i programiranje microBit mikroračunala, a druga dva dana radionice će biti usmjerena na povezivanje mikroračunala sa PC računalom, te sa drugom periferijom.

­­

PRIJAVNICA “Kaj buš STEM?”

Posted by Dejan Drabić