I ove godine tijekom zimskih praznika čakovečke osnovnoškolce čeka pregršt radionica i kampova

Čakovečki programi kampova i radionica, koji se godinama tijekom školskih raspusta održavaju u Čakovcu, primjer su mnogima u Hrvatskoj. I ove godine, čakovečkim osnovnoškolcima tijekom zimskih praznika na raspolaganju je mnoštvo aktivnosti, od informatičkih radionica do plivačkog kampa.Program ovogodišnjih radionica, predstavljen je u utorak na konferenciji za novinare održanoj u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Iz godine u godinu raste broj aktivnosti na kojima učenici mogu sudjelovati, a svake godine u ponudi su i nove. Tako su se u ovaj projekt od ovih praznika uključili Međimurski informatički klub sa informatičkim radionicama i Gradska zajednica kulture Čakovec s radionicama tradicijske kulture. Svi programi su za osnovnoškolce koji imaju prebivalište na području Grada Čakovca besplatni, a mogu se prijaviti na mrežnim stranicama škola, Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Grada Čakovca ili pak prijavnice mogu predati direktno u školama ili na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu.

Predstavljajući ovogodišnji program kampova i radionica, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač zahvalio se svima koji sudjeluju u organizaciji te našim osnovnoškolcima omogućuju aktivne i ispunjene zimske praznike. „Radionice i kampovi koje organiziramo tijekom zimskih i ljetnih praznika dio su naših ulaganja u obrazovanje, jer želimo djeci i mladima omogućiti stjecanje novih znanja i vještina te ih što kvalitetnije pripremiti za nastavak školovanja te poslovne karijere. Čakovec je nedavno proglašen najboljim velikim gradom u Hrvatskoj upravo na području obrazovanja, što pokazuje da ovakvu politiku prepoznaju širom Hrvatske. Štoviše, neki gradovi i koriste naša iskustva.“, rekao je među ostalim, čakovečki gradonačelnik te dodao da je to podstrek da dogodine budemo još bolji.

Ravnateljica Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec Senka Bašek Šamec predstavila je radionice koje će se održati u prostorima Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ u Čakovcu. Radionice su namijenjene učenicima od 1. do 8. razreda, a moći će sudjelovati na radionici klasičnog baleta i glazbenoj radionici i to iz blok flaute, flaute, tambure i harmonike. Održavat će se od 2. do 9. siječnja u vremenu od 9:00 do 11:00 sati

Po prvi put tijekom zimskih praznika u Domu amatera u Čakovcu, u organizaciji Gradske zajednice kulture organizirat će se Radionice tradicijske kulture. Njih je predstavio

predsjednik Gradske zajednice kulture Nikola Kotur. Namijenjene su učenicima od 1. go 4. razreda, traju od ponedjeljka 7. siječnja do petka 11. siječnja, a održavaju se u vremenu od 8:00 do 9:30 sati. Teme su dječje tradicijsko stvaralaštvo, narodni običaji, tradicijske igre i igračke, glazbala, ples i pjesma.

Već niz godina u I. osnovnoj školi održavaju se informatičke radionice. Vode ih učitelji informatike Ivana Ružić i tehničke kulture Branko Vujnović, a ove godine zainteresirani učenici mogu birati između iPad laba, programiranja Ozobota, 3D modeliranja i ispisa, izgradnje i programiranja Fischer technik robota. Namijenjene su učenicima od 3. do 8. razreda, na rasporedu su od 8. do 11. siječnja od 9:00 do 11:00 sati.

Slične, ali i drugačije informatičke radionice, po prvi put ove zime organizira Međimurski informatički klub. Dejan Drabić iz MIK-a predstavio je njihov program koji se 27. prosinca te 7. i 8. siječnja održava u prostorima II. osnovne škole u Čakovcu. Teme njihovih radionica su 3D ispis, natjecateljski Python, programiranje te Micro:bit radionica, a namijenjene su učenicima od 3. do 8. razreda.

Od ponedjeljka 7. pa do petka 11. siječnja na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu, održava se 6. zimski plivački kamp. Organizator je Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca. Kako je rekao predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić, plivački kamp organiziraju zajedno s Čakovečkim plivačkim klubom, a namijenjen je za učenike od 1. do 8. razreda. Osim na gradskim bazenima, zainteresirani učenici moći će se prijaviti posljednjeg tjedna nastave i u školama.

I na kraju, tajnik Društva pedagoga Međimurske županije Željko Medved predstavio je Radionice tehničke kulture koje se po treći put za redom održavaju u čakovečkoj III. osnovnoj školi. Namijenjene su svim osnovnoškolcima, na rasporedu su od 7. do 11. siječnja, u vremenu od 10:00 do 12:00 sati. Učenici mogu birati između 12 različitih tema, radiokomunikacije, Modelarstvo, Robotika, Izrada mehanizma i elektroničkog sklopa, Strojarstvo i strojarske konstrukcije, 3D modeliranje, Zrakoplovno i raketno modelarstvo, Code Club programiranje u programu Scratch i Python, Kreativna radionica oslikavanja predmeta, Foto i video radionica te ŠAF-ova škola animiranog filma.

Prošle godine u svim radionicama i kampovima sudjelovalo je preko tisuću djece, a sudeći prema broju i sadržaju ovogodišnjih radionica, ovaj broj ovih će zimskih praznika biti premašen.

Organizatori Zimskih kampova i radionica su Grad Čakovec, Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca, Gradska zajednica kulture Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, I. osnovna škola Čakovec, II. osnovna škola Čakovec, III. osnovna škola Čakovec, Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, Međimurski informatički klub i Čakovečki plivački klub.

Više informacija potražite na mrežnim stranicama Grada Čakovca (www.cakovec.hr).

Posted by Sara Barat