Četiri radionice u sklopu Europskog tjedna programiranja

Udruga Međimurski informatički klub (MIK) i ove se godine pridružila europskoj inicijativi Meet and Code, čiji je cilj uvesti djecu i mlade u svijet tehnologije i programiranja te ih nizom zabavnih i poučnih događaja ohrabriti da razvijaju svoje digitalne vještine, prijeko potrebne u današnjem svijetu.

U skladu s tim, udruga MIK nedavno je provela čak četiri radionice, od čega su tri financirane iz programa TechSoup Balkans, a jedna uz financijsku podršku Hrvatskog saveza informatičara.

Prva radionica, nazvana Uvod u složenost algoritama, a provedena 30. rujna, bila je namijenjena srednjoškolcima. Sudionici su naučili što je algoritam, što vremenska, a što memorijska složenost algoritama. Isto su usvojili rješavanjem problema, procjenjivanjem složenosti rješenja te diskusijom o različitim pristupima rješavanju problema. Voditelj radionice bio je Miljenko Blažeka.

18. listopada na rasporedu je bila radionica Web programiranje, čiji je voditelj bio Viktor Lazar. Učenici su pod njegovim vodstvom u teorijskom dijelu radionice upoznali osnove web tehnologija te potom u praktičnom dijelu naučili koristiti alate koji se trenutno aktivno koriste u poduzećima za razvoj web aplikacija.

Učenici nižih razreda osnovne škole bili su ciljana skupina radionice Algoritmi s kornjačom, koja se održala 19. listopada. Ova radionica za početnike temeljila se na „kornjačinoj grafici“, odnosno grafičkom modulu za programski jezik Logo. Po usvajanju osnovnih naredbi, polaznici su se upoznali s pojmom algoritama te krenuli u izradu jednostavnih problemskih zadataka. Voditelj iste bio je Viktor Lazar.

Uz podršku Hrvatskog saveza informatičara udruga MIK se 17. listopada pridružila obilježavanju Europskog tjedna programiranja te uz podršku Hrvatskog saveza informatičara provela radionicu Prvi koraci s Arduinom. Učenici viših razreda osnovne škole naučili su programirati Arduino i upotrebljavati postojeće znanje programiranja i jezika C++ za izradu inovativnih projekata. U uvodnom dijelu naučili su kako sigurno rukovati Arduinom i elektroničkim komponentama, digitalnim i analognim ulazima i izlazima. Nadalje, upoznali su se s jednostavnim komponentama i senzorima te na kraju uz podršku predavača Viktora Lazara izradili jednostavan projekt na kojem su primijenili stečene vještine.

Posted by Viktor Lazar