Studijski posjet – Velika Gorica

U razdoblju od 29. rujna do 1. listopada 2023. godine, članovi udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) sudjelovali su u studijskom posjetu Velikoj Gorici, gdje im je domaćin bio Velikogorički informatički klub (VEL_IK).

Velikogorički informatički klub, s više od četvrt stoljeća iskustva u radu s učenicima osnovnih i srednjih škola, prepoznat je po iznimnim rezultatima u programiranju, robotici, inovacijama i elektronici. Ovaj studijski posjet bio je prilika za razmjenu znanja i iskustava te za dublje razumijevanje različitih aspekata informacijske tehnologije.

Teme koje su obuhvaćene tijekom ovog posjeta bile su iznimno raznovrsne i obuhvatile su najnovije tehnologije i koncepte. Počevši od IoT tehnologija putem Arduina, članovi udruga su imali priliku upoznati se s fascinantnim svijetom "Internet of Things", uz prezentaciju Arduino platforme i učeničkih radova iz tog područja. To je pružilo inspiraciju za buduće projekte i razumijevanje kako tehnologija može transformirati svakodnevni život.

Radionica LEGO robotike bila je iznimno praktična, omogućivši nam da se upustimo u programiranje LEGO Spike, Inventor i EV3 robota koristeći Scratch programski jezik. Interaktivno programiranje robota, komunikacija između njih te rješavanje složenih zadataka na poligonima otvorili su nam vrata u svijet robotike i programiranja.

Umjetna inteligencija kroz robotiku bila je također izvanredno zanimljiva tema. Upoznavanje s micro:Maqueen Plus robotima s kamerama te rad s modelima za prepoznavanje objekata i cesta pružili su nam uvid u kako AI može biti primijenjen u stvarnom svijetu. Rješavanje složenih poligona s upotrebom senzora dodatno je obogatilo iskustvo.

Kroz zadnju radionicu čija je tema bila cjelovito STE(A)M Natjecanje "First LEGO League" sudionici su dobili uvid u inovacije i projektni pristup ovom natjecanju, predstavljena je tema ovogodišnjeg natjecanja te ideje projekta koje su pripremili članovi udruga. Također, podijeljene su priče o prošlogodišnjim projektima, rezultatima i uspjesima.

Sve predavanja i radionice održane su u učionicama opremljenima najmodernijom tehnologijom, pružajući sudionicima sve potrebne resurse za praktično učenje. Ovaj studijski posjet predstavljao je priliku za razmjenu znanja i iskustava između udruga MIS i MIK s Velikogoričkim informatičkim klubom, te je nadahnuo sve sudionike da nastave razvijati svoje vještine i poticati interes mladih za informacijsku tehnologiju.

Posted by Irena Štefok