Polaznici STEM CENTRA oživljavaju svoje ideje 3D modeliranjem i ispisom

3D modeliranje i ispis tečaj je koji udruga Međimurski informatički klub (MIK) uvodi nakon izrazio uspješne ljetne radionice na kojoj je identificiran veliki interes učenika za tehnologiju 3D ispisa i modeliranja. Tečaj se provodi u sklopu projekta STEM CENTAR.

Nakon usvajanja potrebnih osnovnih znanja iz 3D modeliranja, izrade nacrta, animacija te pripreme modela za 3D ispis te provođenja samog ispisa, polaznici tečaja 3D modeliranje i ispis dobili su vlastite projekte. Rad na samostalnim zadacima daje učenicima priliku da utvrde stečeno znanje i vježbaju usvojene vještine.

Projekti učenika sadržavaju opise određenih mehanizama ili proizvoda na temelju kojih polaznici moraju izraditi 3D model svakog dijela, 2D nacrt, animaciju rada mehanizma, pripremiti svaki dio za 3D ispis te ispisati i sastaviti modele.

Primjeri projekata na kojima su učenici radili su skateboard, vlakić, katapult, okvir drona i zupčasti mehanizam. Za izvedbu projekata bilo je potrebno osmisliti ideju koja omogućuje printanje te i naknadno funkcioniranje svih mehanizama u realnom svijetu. Ovakav pristup je zahtjevao racionalno i logičko razmišljanje te mnogo truda.

Od iznimne je važnosti poticati djecu i mlade ljude na razmišljanje i razvijanje vlastitih ideja, te nadogradnja programa formalnog obrazovanja, ističe Denis Vidović, voditelj tečaja.

O projektu STEM CENTAR

STEM CENTAR projekt je udruge Međimurski informatički klub (MIK) koji se provodi u školskoj godini 2019./2020. u suradnji s udrugom Mladi informatičari Strahoninca (MIS). Valja spomenuti i podršku Međimurske Županije i partnera udruge MIK, Tehnološko inovacijski centar Međimurje (TICM), u čijim se moderno uređenim prostorima na adresi Bana Josipa Jelačića 22 u Čakovcu održavaju programi i aktovnosti centra.

Vrijednost projekta prepoznali su i naši dugogodišnji partneri te se tečaj uz udrugu MIS i TICM provodi u partnerstvu s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i III. OŠ Čakovec. Projekt STEM CENTAR sufinanciran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske pod nazivom Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2019./2020.

Posted by mikadmin