Robotika za predškolce i prvašiće: Mtiny i Code&Go Robot Mouse pokreću kreativnost malih programera

U trajanju od listopada do prosinca, Udruga Mladi informatički stručnjaci u partnerstvu s udrugom Međimurski informatički klub organizirala je radionice „Robotika za početnike“ pod pokroviteljstvom Grada Čakovca na kojem je sudjelovalo devet polaznika  (predškolci i prvašići) koji su uživali u fascinantnom svijetu robotike, istražujući i učeći kroz inovativne edukativne igre s robotima poput Mtiny i Code&Go Robot Mouse.  Radionice ovakvog tipa pružaju djeci priliku da razvijaju svoje računalno razmišljanje, kreativno mišljenje te stvaralačke vještine koje će im biti od velike koristi u budućnosti.

Mtiny, naš mali robot, odduševio je djecu svojim daljinskim upravljačem i karticama s naredbama. Djeca su dodirivala kartice  s različitim naredbama kako bi upravljala robotom i istraživala njegove mogućnosti. Takav interaktivni pristup učenju potiče razvoj logičkog razmišljanja i problem-solving vještina kod djece.

       

Code&Go Robot Mouse, s druge strane, koristi jednostavan princip pritiskanja tipke na svojim leđima. Ovaj mali miš robot omogućuje djeci da stvaraju svoje putanje i programe koristeći jednostavne kartice. Kroz ovu igru, djeca ne samo da uče osnovne koncepte programiranja, već i razvijaju svoju kreativnost i sposobnost planiranja.

Jedan od posebnih aspekata radionica je fokus na emocionalnom aspektu učenja. Djeca imaju priliku istraživati emocije kroz interakciju s robotima. Ova iskustva potiču razvoj socijalnih vještina kod djece i pomažu im u boljem razumijevanju i izražavanju vlastitih osjećaja.

       

Osim programiranja, djeca su se također bavila kreativnim zadacima poput crtanja i pisanja uz pomoć robota. Kroz ove aktivnosti, potičemo razvoj motoričkih vještina te potičemo djecu da koriste svoju maštovitost i izražavaju svoje ideje na inovativan način

Na našim radionicama, djeca su došla u dodir s raznolikošću robota, uključujući i robota koji pripada jednom od naših polaznika. Oduševljenje među djecom bilo je posebno jer su imali priliku vidjeti robota koji ne samo da pleše i mijenja boje, već i iznenađujuće baca diskove. Ovaj susret s različitim robotičkim mogućnostima dodatno je obogatio iskustvo naših malih inovatora, potičući ih da sanjaju i kreiraju unutar šarenog svijeta robotike.

       

Svi ovi elementi zajedno stvaraju poticajno okruženje u kojem djeca rastući uz mini robotiku stječu ključne vještine za 21. stoljeće. Radujemo se daljnjem istraživanju i učenju s našim malim robotičarima, otvarajući vrata ka beskrajnim mogućnostima koje im svijet robotike pruža.

Posted by Ema Štrocinger