Odlični rezultati robotičara iz STEM CENTRA na MakeXu

Prava poslastica za mlade hrvatske robotičare odigravala u subotu, 12.10.2020 u Zagrebu. Mladi robotičari – djeca od trećeg do osmog razreda osnovne škole su se natjecala u rješavanju robotskih zadataka na međunarodnom MakeX natjecanju. Natjecatelji iz STEM CENTRA udruge Međimurski informatički klub (MIK) natjecali su se sa dvije ekipe.

Naziv ovogodišnjeg natjecanja bio  je “City Guardian”, a zadaci su inspirirani borbom za očuvanjem okoliša, pa su roboti trebali sortirati otpad, mjeriti razine onečiščenja, ukloniti zastarjele termoelektrane i isključiti neispravne sklopke.

Natjecanje je okupilo osamdesetak ekipa iz Hrvatske, kao i nekoliko ekipa iz susjednih zemalja. Starija ekipa Međimurskog Informatičkog Kluba u sastavu Mateo Bujanić i Ivan Koštarić, mentor Renato Železnjak je u vrlo zahtjevnoj konkurenciji osvojila 3. mjesto. Učenici su se za natjecanje pripremali u sklopu tečaja Robotika 2.

Mlađa ekipa MIK-a u sastavu Mura Blažević i David Rodinger, mentor David Krištofić zauzela 4. mjesto u finalnom poretku.učenici su se za natjecanje pripremali u sklopu tečaja Robotika 1.

Najbolje ekipe iz starije i mlađe skupine su svojim odličnim rezultatima zaslužile plasman u završnicu ovog međunarodnog natjecanja u Kini. Čestitamo pobjednicima i najboljim ekipama. Više podataka o MakeX natjecanju može se pronaći na poveznici.

O projektu STEM CENTAR

STEM CENTAR projekt je udruge Međimurski informatički klub (MIK) koji se provodi u školskoj godini 2019./2020. u suradnji s udrugom Mladi informatičari Strahoninca (MIS). Valja spomenuti i podršku Međimurske Županije i partnera udruge MIK, Tehnološko inovacijski centar Međimurje (TICM), u čijim se moderno uređenim prostorima na adresi Bana Josipa Jelačića 22 u Čakovcu održavaju programi i aktovnosti centra.

Vrijednost projekta prepoznali su i naši dugogodišnji partneri te se tečaj uz udrugu MIS i TICM provodi u partnerstvu s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i III. OŠ Čakovec. Projekt STEM CENTAR sufinanciran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske pod nazivom Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2019./2020.

Posted by Viktor Lazar