Od ideje do proizvoda ili kako smo izradili vlastiti Lego autić

3D modeliranje je alat pomoću kojeg se na relativno jednostavan način ideja nekog tehničkog sustava ili proizvoda može pretočiti u 3D model te tako i vizualizirati, optimizirati, a u slučaju posjedovanja 3D printera i isprintati. U udruzi Međimurski informatički klub prepoznali smo ovu disciplinu kao novo područje za proširenje programa udruge.

U sklopu radionice 3D modeliranje i ispis polaznici su na primjeru lego autića sastavljenog od 8 različitih dijelova naučili osnove 3D modeliranja u programu Autodesk Fusion 360.

Za svaki dio autića izrađen je uz 3D model i 2D nacrt s ciljem da polaznici nauče osnove tehničkog crtanja i izrade tehničke dokumentacije. Krajem svakog termina tečaja polaznicima je zadan određeni 2D nacrt na temelju kojeg su samostalno izrađivali 3D model kako bi se mogao pouzdano pratiti njihov napredak u 3D modeliranju. Postignuti rezultati bili su i više nego zadovoljavajući.

 

 

Pomoću 3D printera koji udruga posjeduje isprintan je lego autić za koji je prethodno izrađen 3D model. Polaznici su tako naučili nešto i o radu 3D printera te pripremi 3D modela za printanje koja se radila pomoću programa Prusa Slicer.

Pohađanjem tečaja polaznici su dobili određenu razinu znanja iz 3D modeliranja te 3D printanja te su dobili uvid u nešto drugačiji način razmišljanja koji 3D modeliranje zahtjeva. Znanja i vještine stečene tokom tečaja svakako će biti od velike koristi polaznicima u njihovoj budućnosti. Voditelj radionice bio je Denis Vidović.

Posted by Viktor Lazar