Preko STEM-a do cilja

Budimo Zvijezde - izradimo teleskop

Svi pričaju o STE(A)M-u u kojem se spominje znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika, a ovo je jedinstvena prilika vidjeti sve to na djelu. Cilj je potaknuti učenike na suradnju i primjenu stečenih znanja iz različitih područja kako bi praktično izradi mali teleskop.

Ova radionica bit će drugačija. Umjesto da samo slušate, imat ćete priliku sudjelovati u svakom koraku stvaranja u skladu sa svojim mogućnostima.

Moto: kako god napravimo bit će dobro.
Svatko bude sudjelovao u segmentu koji mu najbolje ide i pripomogao drugome ako je potrebno.

Ne očekuje se znanje naučeno napamet i  koje nema primjenu. U prvom redu do izražaja dolaze vještine.

Cilj ovakve radionice pružit će polaznicima:

 • Priliku za praktično primjenjivanje znanja.
 • Razvijanje kritičkog razmišljanja.
 • Timski rad i kreativnost kroz suradnju između različitih područja. Na taj način će razumjeti kako se STEAM koncepti međusobno povezuju i stvaraju zajednički cilj i nova inovativna praktična rješenja.
 • Potaknuti rad prstima. Nažalost danas je sve manja upotreba fine motorike prstiju kod mladih a jako je bitna u njihovom razvoju.
 • Polaznicima pružiti priliku da sami pronađu koje su to njihove neotkrivene vještine i područja koja ih zanimaju. Možda će jednog dana raditi u njima.
 • Spoznaja kako njihov rad ima smisao i ugrađen je u konkretnom konačnom proizvodu.
 • Učenje kroz praktično iskustvo.

 

Koje su nam prednosti i zašto mislimo da je ostvarivo?

Zato jer imamo:

 • Želju nadarenih učenika za nečim novim što ima upotrebnu vrijednost.
 • Iskustvo predavača.
 • Oprema koju imamo na korištenje (radionicu sa svim potrebnim alatom, prijenosna računala, 3D printere, Laser za rezanje u drvu i pleksiglasu,...).
 • Odgovarajući prostor (Lokacija radionice je u Metalskoj jezgri gdje se i nalazi prostorija posebno opremljena za rad s polaznicima)

 

U početku proći ćemo svi zajedno kroz određene tematske cjeline kako bi vidjeli koje područje kome najviše odgovara.
Pojednostavljeno radionica je mala umanjena verzija rada na projektu kakav rade odrasli.
Po potrebi pozvat ćemo i vanjske stručnjake koji će nam održati predavanje npr. iz astronomije. Na kraju radionice, imat ćemo mali teleskop s kojim se može upravljati.

Ovo je prilika da pokažete svoje talente, surađujete s vršnjacima i učite kroz praktično iskustvo.

Radionica će se održati srijedom od 19:15 - 20:45 u prostoru Metalske jezgre Čakovec Ul. bana Josipa Jelačića 22D

Molimo vas da se prijavite kako bismo osigurali dovoljno materijala i resursa za sve sudionike.

 

O voditelju radionice:
Zoran Kadežabek Inf. profesionalno se bavi programiranjem, elektronikom i 3D ispisom. Još u osnovnoj školi u klubu mladih tehničara četiri puta bio prvak Hrvatske iz elektronike. Poslije kao mentor iz robotike bili prvaci države i došli do svjetskog prvenstva u Nizozemskoj gdje isto osvojili prvo mjesto.
Radi u Metalskoj jezgri kao stručnjak za IoT (Internet stvari). Aktivno se na poslu bavi programiranjem desktop i web aplikacija kao i aplikacija koje se izvršavaju na mikrokontrolerima. Isto tako radi na dizajnu i proizvodnji elektroničkih pločica, 3D printanjem te izradi uređaja sve do konačnog proizvoda.

Ako ste spremni za izazov, željni nečeg novog i učenje kroz zabavu, prijavite se i budite spremni za nevjerojatno iskustvo.!

Vidimo se na radionici!