Završena trodnevna radionica Mali strojari

U prostorijama Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra od 5. do 7. srpnja udruga Međimurski informatički klub u partnerstvu s udrugom Mladi informatički stručnjaci održala je trodnevnu edukativno-kreativnu radionicu Mali strojari. 

Radionici održanoj uz podršku Grada Čakovca prisustvovali su učenici viših razreda osnovne škole. Sudionici su pod vodstvom Kristijana Ovčarića, mag.ing. izrađivali različite uporabne predmete od metala kao što su zviždaljke, edukativne igračke, podmetači za čašu, privjesci  i rezači za ljepljivu vrpcu. Tijekom tri dana sudionici su se upoznali sa svim fazama razvoja proizvoda – od razrade ideja, čitanja tehničke dokumentacije do obrade sirovina i sklapanja finalnog proizvoda, a pritom stekli vještine potrebne za sigurno i pravilno rukovanje alatima.

Vodeći se pravilima zaštite na radu – koristeći zaštitne naočale i rukavice te zaštitivši stolove podlogama za zaštitu koje je donirala tvrtka Framos d.o.o., mali strojari su crtaćom iglom zacrtavali pozicije na materijalu, rezali škarama za lim, savijali pomoću škripca i obrađivali pozicije turpijom i brusnim papirom. Osim navedenih pribora i alata koristili su i čekić i točkalo za označavanje provrta prije bušenja, bušilicu, šestar za lim za zacrtavanje te stege.

Po završetku radionice polaznici su se fotografirali sa svojim kreativnim uradcima te na kratkom druženju razmijenili iskustva i dojmove.

-Cilj ove radionice bio je potaknuti interes djece za strojarstvom i tehničkim zanimanjima. Jako sam zadovoljan odazivom i moram pohvaliti polaznike koji su se odlično snašli, pokazali visoku razinu snalažljivosti, kreativnosti i sposobnosti rukovanja alatima, kazao je voditelj radionice Kristijan Ovčarić, mag.ing.

 

Posted by Katica Mikulaj Ovčarić