Make:able Challenge- 3D modeliranje i ispis

Polaznici tečaja 3D modeliranje i ispis uključili su se u Make:able Challenge čiji su organizatori Printlab i Autodesk. U projektu sudjeluju učenici i entuzijasti iz cijeloga svijeta. Cilj projekta je osmisliti predmete koji će biti izrađeni pomoću tehnologije 3D ispisa te čija je funkcija olakšavanje svakodnevice osobama s invaliditetom.

Nakon mnogo promišljanja i kreiranja različitih ideja, učenici su uz mentorstvo voditelja tečaja Denisa Vidovića odabrali da će se u projekt uključiti s idejom izrade pločica s Brailleovim pismom. Funkcija pločica je ta da će se one na jednostavan način moći povezati s predmetima u okolini (npr. odjeća). Pomoću Brailleovog pisma, slijepim i slabovidnim osobama pločice će npr. reći kakve je predmet boje i na taj način im olakšati odabir odjeće za različite prigode.

Ovaj tjedan su prvi rezultati postali vidljivi u obliku prve 3D isprintane pločice. Na temelju nje je vidljivo da su učenici iskoristili znanja i vještine stečene na tečaju te ih primijenili u izradi predmeta čija je funkcija olakšavanje svakodnevice osobama s invaliditetom.

Do kraja projekta ostalo je nešto više od mjesec dana u kojem učenike čeka još puno posla u izradi preostalih pločica i prezentacijskog videa.

Posted by Denis Vidovic