Besplatne ljetne radionice 2024.

Udruga Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) u partnerstvu s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) organizira  besplatne ljetne radionice iz područja STEAM-a. Radionice će se održati kroz ljetne mjesece 2024. godine, a za polaznike su potpuno besplatne. Sve radionice će se održati u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) i Metalske Jezgre Čakovec.

Izvor financiranja: Zajednica tehničke kulture Međimurske županije

UVOD U 3D SVIJET

Predavač: Denis Vidović (denis.vidovic@mik.hr, 098 187 0091)

Termini radionice: 22.7. - 25.7. u vremenu od 17:00 do 19:30

Mjesto održavanja: TICM 1, Labos (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: 10-16 godina

Projekt:  Zajednica tehničke kulture Međimurske županije

Dobrodošli u radionicu "3D svijet"! Ova radionica vodi djecu na putovanje u svijet 3D dizajna i stvaranja. Naš cilj je potaknuti dječju maštu, razviti njihove kreativne vještine i motivirati ih da svoje ideje pretvaraju u stvarnost.

Tijekom radionice, djeca će se upustiti u izazovne zadatke koji će ih voditi kroz proces 3D modeliranja i 3D printanja. Naučit će osnove 3D modeliranja kroz stvaranje interaktivnih predmeta i igračaka. Kroz kreativno razmišljanje, potaknuti ćemo ih da razviju vlastite ideje i koncepte.

Kada djeca savladaju osnove 3D modeliranja, koristit ćemo tehnologiju 3D printanja kako bismo njihove ideje pretvorili u stvarnost. Svatko će dobiti priliku dizajnirati i printati vlastite unikatne predmete, poput igračaka, nakita, arhitektonskih modela ili čak futurističkih vozila.

Radionica "Uvod u 3D svijet" donosi brojne koristi i ishode za polaznike. Evo nekoliko ključnih aspekata koje ćemo naglasiti:

 1. Kreativno razmišljanje: Djeca će razviti kreativno razmišljanje i inovativnost kroz dizajniranje vlastitih objekata i pronalaženje rješenja za izazove.
 2. Tehničke vještine: Upoznat će se s osnovama 3D modeliranja, koristeći poseban softver i alate za izradu svojih virtualnih modela.
 3. Timski rad: Potičemo suradnju i timski rad kako bi djeca naučila kako zajedno razmišljati, dijeliti ideje i rješavati probleme.
 4. Samopouzdanje: Kroz postupak stvaranja i uspješno printanje vlastitih objekata, djeca će izgraditi samopouzdanje i osjećaj postignuća.
 5. Tehnološka pismenost: Kroz radionicu, djeca će se upoznati s najnovijim tehnologijama poput 3D printera i razumjeti kako se koriste u stvarnom svijetu.

Naša radionica "3D svijet" pružit će vašoj djeci nevjerojatno iskustvo stvaranja, nadahnuti njihovu maštu i otvoriti vrata kreativnosti.

ISPIŠI SVOJU 3D IDEJU!

Predavač: Barbara Bradić (barbara.bradic@udruga-mis.hr)

Termini radionice: 06.08. -  09.08. u vremenu od 09:00 do 11:30

Mjesto održavanja: TICM 1, Labos (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: 7-14 godina

Maksimalni broj polaznika: 15

Radionica Ispiši svoju 3D ideju!, namijenjena je djeci osnovnih škola kojom će polaznici razvijati svoju kreativnost korištenjem 3D olovke.

Tijekom radionice polaznici će ući u svijet kreativnosti i crtati svoje najluđe ideje olovkom na papiru. Nakon što dječja mašta završi na papiru, dolazi trenutak da se ta ideja pretvori u stvarnost uz pomoć 3D olovke. Slijedeći crtež, koristeći 3D olovku, djeca će izgradit svoje 3D kreacije vlastitim rukama.

Ova radionica ne samo da potiče kreativnost i maštovitost, već i uči o novim tehnologijama i načinima kojima se umjetnost može izraziti u digitalnom svijetu te razvija fine motoričke vještine i prostornu percepciju kod djece što je i cilj ove radionice.

Pozivamo sve mlade umjetnike i buduće inovatore da se pridruže našoj radionici “Ispiši svoju 3D Ideju!” kako bi zajedno stvorili čuda.

IZRADI SVOJU IGRAČKU

Predavač: Katica Mikulaj Ovčarić  (katica.mikulaj.ovcaric@udruga-mis.hr)

Termini radionice: 26.8. - 30.8.  u vremenu od 11:30 do 13:15

Mjesto održavanja: Metalska jezgra  (Ulica bana Josipa Jelačića 22/d, Čakovec)

Dobna skupina: 7-10 godina

Maksimalni broj polaznika: 12

Projekt:  Zajednica tehničke kulture Međimurske županije

Ova besplatna  radionica namijenjena je djeci od 1. do 5. razreda. Pruža priliku da vaše dijete stekne osnovne vještine potrebne za stvaranje vlastitih unikatnih kreacija.

Na radionici, polaznici će se upoznati s osnovama oblikovanja i izrade modela, kao i tehnikom korištenja različitih materijala i alata. Sastavljanje modela zahtijeva planiranje i rješavanje problema, što potiče logičko razmišljanje. Rad na trodimenzionalnim objektima potiče prostornu inteligenciju.

Osim toga, izrada modela često podrazumijeva rad u grupi, što doprinosi razvoju socijalnih vještina kao što su suradnja, komunikacija i timski rad.

Radionica “Izradi svoju igračku” pruža jedinstvenu priliku za djecu da se upuste u svijet kreativnosti i inovacija. Kroz praktične vježbe, djeca će naučiti kako pretvoriti svoje ideje u stvarnost, koristeći različite materijale i alate. Ovaj proces ne samo da potiče kreativnost, već također pomaže u razvoju ključnih vještina kao što su rješavanje problema, logičko razmišljanje i timski rad.

Ne propustite ovu priliku da vaše dijete razvije svoje vještine na zabavan i interaktivan način. Pridružite nam se na radionici “Izradi svoju igračku”!

LegoLab

Predavač: Borna Kadežabek (borna.kadezabek@mik.hr, 092 337 0953)

Termini radionice: 6.8 do 9.8. u vremenu od 17:00 do 19:30

Mjesto održavanja: TICM 1, Informatička učionica - 1. kat (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: 9-14 godina

Maksimalni broj polaznika: 12

Pod pokroviteljstvom: Zajednica tehničke kulture Međimurske županije

LegoLab radionice za djecu su edukativna aktivnost koja kombinira zabavu s učenjem, koristeći LEGO Mindstorms setove kao osnovno sredstvo za istraživanje i kreativno izražavanje djece.

Ove radionice su osmišljene da potiču razvoj različitih vještina kod djece, uključujući logičko razmišljanje, timski rad, inženjerske vještine i osnovno poznavanje tehnologije.

Kroz rad s LEGO Mindstorms setovima djeca imaju mogućnost kreirati ili već predodređene robote s uputstvima ili pustiti svoju maštu da kreiraju te isprogramiraju nešto svoje.

Ova besplatna radionica predstavlja idealan način da se djeca uvedu u svijet tehnologije na zabavan i interaktivan način. Kroz igru i kreativnost, djeca razvijaju široki spektar vještina koje su im neophodne za budući akademski i osobni razvoj. Ove radionice ne samo da pružaju obrazovne mogućnosti, već i omogućavaju djeci da se izraze, surađuju s drugima i, najvažnije, da se dobro zabave dok uče!

Izvor financiranja: Međimurska županija

DIGITALNI SVIJET: IZRADI SVOJU VR SOBU

Predavač: Marin Drabić (marin.drabic@udruga-mis.hr, 097 7778721)

Termini radionice: 22.8., 23.8., 26.8., 27.8., 29.8. i 30.8. u vremenu od 17:00 do 19:30

Mjesto održavanja: TICM 1, Informatička učionica - 1. kat (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: 7.  razred OŠ - 2. razred SŠ

Maksimalni broj polaznika: 15

Projekt: STEM kamp Međimurske županije

Kroz ovu VR radionicu, djeca će se upoznati sa svijetom virtualne stvarnosti (VR) i dobit će priliku da kreiraju svoju vlastitu VR sobu koristeći Meta Quest 2 VR naočale i Unity game engine. Tijekom radionice djeca će naučiti osnove VR tehnologije i njezine moguće primjene. Bit će vođeni kroz proces dizajniranja i izgradnje vlastite virtualne sobe u kojoj mogu dopustiti da njihova kreativnost napreduje.

Meta Quest 2 VR naočale pružit će impresivno iskustvo, omogućujući djeci da istražuju svoje virtualne sobe i komuniciraju s okruženjem koje stvaraju. Radionica pokriva osnove VR-a, uključujući hardverske komponente, praćenje pokreta i ručne kontrole. Djeca će naučiti kako koristiti Unity game engine, moćan alat za razvijanje VR iskustava, kako bi dizajnirali izgled, dodali objekte i ukrase te prilagodili sobu prema svojim željama.

Tijekom cijele radionice voditelj će pružati smjernice i podršku, potičući djecu na eksperimentiranje, kritičko razmišljanje i svladavanje izazova. Istovremeno, njegovat će sigurno okruženje, osiguravajući da svako dijete ima jednaku priliku za sudjelovanje i doprinos.

Do kraja radionice djeca će steći razumijevanje VR tehnologije, iskusiti kreativni proces dizajniranja virtualne sobe i razviti vještine korištenja Meta Quest 2 VR naočala i Unity game engine-a. Otići će s osjećajem postignuća i nadahnuća za istraživanje beskrajnih mogućnosti virtualne stvarnosti.

Izvor financiranja: Koordinacijski odbor Grad Čakovec, prijatelj djece

PROGRAMIRANJEM STVARAMO PRIČE

Predavač: Ema Štrocinger (ema.strocinger@mik.hr, 0989881719)

Termini radionice: 5.8.-10.8. u vremenu od 15:00 do 17:00

Mjesto održavanja: TICM 1, Informatička učionica 1. kat (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: predškolarci i 1. razred OŠ

Maksimalni broj polaznika: 10

Projekt:  Kaj buš STEM?

Krenimo zajedno u svijet robota i programiranja!

Kroz igru s robotom pandicom (mTiny) i korištenjem programa Scratch Jr, djeca će učiti na zabavan i interaktivan način. Vježbati će slova, pričanje priča te će trenirati maštu i kreativnost, razvijajući pritom svoje jezične vještine. Djeca će osmišljavati vlastite priče i vježbati kreativno i logičko razmišljanje, što će im pomoći da lakše usvoje osnove programiranja i pripreme se za daljnje učenje programiranja u nižim razredima osnovne škole.

Upoznat će razne likove i situacije, što će dodatno potaknuti njihovu maštu i omogućiti im da se poistovjete s različitim ulogama i scenarijima. Kroz ovaj program, djeca će također razvijati svoje socijalne vještine, surađujući s vršnjacima u timskom radu te dijeleći ideje i rješenja. Interakcija s pandicom pomoći će im da steknu samopouzdanje u svoje sposobnosti i uživaju u učenju kroz igru.

POPUNJENO Čarolija pokusa 1 (za male znanstvenike)

Predavač: Denis Horvat (denis.horvat@mik.hr, 098 9348270)

Termini radionice: 6.8. - 9.8. u vremenu od 9:00 do 11:00

Mjesto održavanja: Metalska jezgra, Labos (Ulica bana Josipa Jelačića 22/d, Čakovec)

Dobna skupina: 6-10 godina

Maksimalni broj polaznika: 12

Projekt: Kaj buš STEM?

Kako nastaju kisele kiše? Zašto ne smijemo konzumirati destiliranu vodu? Zašto moramo biti oprezni prilikom korištenja klorovodične kiseline? Kako razlikovati bora, smreku i jelu?

Samo su neke od intrigantnih tema koje možete istražiti u našim radionicama “Čarolija pokusa”. Ove radionice pružaju savršenu priliku za znatiželjne umove koji žele dublje uroniti u čaroban svijet kemije i biologije, proširujući svoje znanje i vještine kroz praktične eksperimente i zanimljive projekte. Kroz ovu radionicu polaznice će kroz terenske aktivnosti u okolici Metalske jezgre te radom u laboratoriju steći pravu sliku što to znači biti znanstvenik.

Zamislite se kao znanstvenik koji otkriva tajne kemijskih reakcija i bioloških procesa, vođen mentorom koji vam pruža podršku na svakom koraku. Naše radionice nude individualizirani pristup, usmjeren na poticanje vaših samostalnih kompetencija i razvoja kritičkog razmišljanja. Mentor vas vode kroz razne uzbudljive eksperimente iz kemije i biologije, inspirirajući vas da istražujete i otkrivate više.

Bilo da ste tek zakoračili u svijet prirodnih znanosti ili već imate iskustva, naše radionice su dizajnirane da odgovaraju vašoj razini znanja. Početnicima nudimo čvrste temelje i podršku u njihovom istraživanju, dok iskusnijima pružamo priliku za nadogradnju i produbljivanje razumijevanja kroz inovativni istraživački pristup.

Pridružite nam se i otvorite vrata u svijet pun čuda i otkrića. Ove radionice nisu samo edukacija, već putovanje u kojem ćete razviti svoje prirodoznanstvene vještine i pripremiti se za budućnost kao znanstvenik. Dođite i istražujte s nama, jer znanost je avantura koja nikada ne prestaje!

POPUNJENO Čarolija pokusa 2 (za velike znanstvenike)

Predavač: Denis Horvat (denis.horvat@mik.hr, 098 9348270)

Termini radionice: 12.8. - 15.8. u vremenu od 9:00 do 11:00

Mjesto održavanja: Metalska jezgra, Labos (Ulica bana Josipa Jelačića 22/d, Čakovec)

Dobna skupina: 11-15 godina

Maksimalni broj polaznika: 12

Projekt: Kaj buš STEM?

Kako nastaju kisele kiše? Zašto ne smijemo konzumirati destiliranu vodu? Zašto moramo biti oprezni prilikom korištenja klorovodične kiseline? Kako razlikovati bora, smreku i jelu?

Samo su neke od intrigantnih tema koje možete istražiti u našim radionicama “Čarolija pokusa”. Ove radionice pružaju savršenu priliku za znatiželjne umove koji žele dublje uroniti u čaroban svijet kemije i biologije, proširujući svoje znanje i vještine kroz praktične eksperimente i zanimljive projekte. Kroz ovu radionicu polaznice će kroz terenske aktivnosti u okolici Metalske jezgre te radom u laboratoriju steći pravu sliku što to znači biti znanstvenik.

Zamislite se kao znanstvenik koji otkriva tajne kemijskih reakcija i bioloških procesa, vođen mentorom koji vam pruža podršku na svakom koraku. Naše radionice nude individualizirani pristup, usmjeren na poticanje vaših samostalnih kompetencija i razvoja kritičkog razmišljanja. Mentor vas vode kroz razne uzbudljive eksperimente iz kemije i biologije, inspirirajući vas da istražujete i otkrivate više.

Bilo da ste tek zakoračili u svijet prirodnih znanosti ili već imate iskustva, naše radionice su dizajnirane da odgovaraju vašoj razini znanja. Početnicima nudimo čvrste temelje i podršku u njihovom istraživanju, dok iskusnijima pružamo priliku za nadogradnju i produbljivanje razumijevanja kroz inovativni istraživački pristup.

Pridružite nam se i otvorite vrata u svijet pun čuda i otkrića. Ove radionice nisu samo edukacija, već putovanje u kojem ćete razviti svoje prirodoznanstvene vještine i pripremiti se za budućnost kao znanstvenik. Dođite i istražujte s nama, jer znanost je avantura koja nikada ne prestaje!

RAČUNALO IZ DŽEPA

Predavač: Dunja Škvorc (dunja.skvorc@mik.hr, 0994245872)

Termini radionice: 29.07. -  01.08. u vremenu od 13:30 do 16:00

Mjesto održavanja: TICM 1, Informatička učionica 1. kat (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: od 2. do 4. razreda OŠ

Maksimalni broj polaznika: 15

Projekt:  Kaj buš STEM?

Trebaš li kompas, termometar, igraću kockicu, brojač koraka ili suigrača za različite igre? Imamo pravo rješenje za tebe! Upiši se na radionicu "Računalo iz džepa" i otkrij mogućnosti Micro:bita u svakodnevnim avanturama.

Micro:bit je maleno džepno računalo koje možeš koristiti na mnoštvo zabavnih načina. Tijekom 12 školskih sati, polaznici će se susresti s različitim izazovnim zadatcima. Micro:bit će pričvrstiti na svoje tenisice i gledati kako broji njihove korake. Uz pomoć džepnog računala odredit će strane svijeta, usporedit vanjsku i unutarnju temperaturu, izraditi svjetiljku, štopericu... Za vruće ljetne dane, pripremljene su posebne igre! Polaznici će izraditi svoje igraće kockice, igrati Kamen, škare, papir, Pogodi broj, postaviti izazov od Sedam sekundi i to sve uz pomoć Micro:bita.

Cilj radionice je upoznati Micro:bit džepno računalo i MakeCode editor, kao i mnoge mogućnosti primjene u svakodnevnom životu. Kroz ovu radionicu potaknut ćemo logičko i kreativno razmišljanje, razvijati algoritamski pristup rješavanju problema, te unaprijediti kreativnost i sposobnost suradnje.

Pridruži nam se i otkrij svijet Micro:bita! Spojimo zabavu i učenje u zabavnu pustolovinu!

KREIRAJ SVOJU IGRU (Unity)

Predavač: Jakov Biškup (jakov.biskup@udruga-mis.hr, 099 6670 876)

Termini radionice: 22. do 25.7. u vremenu od 9:00 do 12:00 sati

Mjesto održavanja: TICM 1, Informatička učionica - 1. kat (Ulica bana Josipa Jelačića
22/b, Čakovec)

Dobna skupina: od 7. razreda OŠ  do 4. razreda SŠ

Maksimalni broj polaznika: 15

Projekt:  Kaj buš STEM?

Pridruži se uzbudljivoj radionici gdje ćeš zakoračiti u svijet razvoja video igara koristeći moćan i besplatan Unity game engine. Kroz jednostavne i jasne korake, naučit ćeš kako izraditi svoju prvu igru koja će sadržavati osnovne elemente kao što su kretanje likova, stvaranje objekata, kolizije, fizika, pa čak i neprijatelje!

Unity je alat koji omogućuje jednostavnu i intuitivnu izradu video igara, što ga čini savršenim izborom za sve koji žele započeti s razvojem video igara. Radionica osmišljena je tako da te vodi od samih osnova korištenja Unityja, a jedino predznanje koje ti treba je osnovno poznavanje programiranja.

Dodavati ćeš svoje vlastite elemente i unaprijediti igru uz našu podršku, čime ćeš steći dublje razumijevanje procesa razvoja igara. Na kraju radionice, bit imati ćeš osnovna znanja potrebna za izradu igara u Unityju.

Ne propustiti priliku da uroniš u svijet game developmenta i oslobodiš svoju kreativnost!

Izvor financiranja: Grad Čakovec

DIMENZIJE U AKCIJI

Predavač: Anita Sečan (anita.branisa@mik.hr , 095 530 9628)

Termini radionice: 6.8.- 9.8. u vremenu od 9:00 do 11:00

Mjesto održavanja: TICM 1, Informatička učionica 1. kat (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: od 3. do 8. razreda OŠ

Maksimalni broj polaznika: 15

Projekt: Ljetni STEM kamp

Nakon što na različite načine pronađeš najkraći put do hrane i pića, uvjeri se da i običnim ravnalom možeš izmjeriti debljinu lista papira ili konca. Provjeri zašto pedalj i nije baš najbolji način za mjerenje duljine, istraži i koliko zrna ječma trebaš slijedeći put ponijeti u kupovinu novog TV-a. Odredi veličinu svog dlana i provjeri koliko je velik jedan „kvadrat“. Poigraj se mjernim jedinicama koje znaju tvoji djedovi i bake i onima koje trebaš da bi lakše pratio američke filmove. Pomozi žednoj vrani da se napije vode, provjeri koliko „kockica“ i koliko kapi ima u litri vode. Ako budemo domišljati, možda ih nećemo morati baš sve prebrojiti. Izgradi „pravu“ kocku od kockica šećera, izmjeri masu riže i otkrij može li nam taj podatak pomoći da otkrijemo koliko zrna riže stane u kutiju za šibice. I još puno toga …

Nauči kako nam ravnala, menzure i vage pomažu u razumijevanju svijeta i točnim zapažanjima. Pridruži nam se na zanimljivoj radionici o osnovama mjerenja „Dimenzije u akciji“, otkrij moć mjerenja i svijet preciznosti i eksperimentalne znanosti.

Otkrij zašto su mjerenja ključna u znanosti i kako nam pomažu razumjeti svijet oko nas. Kroz zanimljive i izazovne pokuse, saznaj kako se mjere duljina, površina, volumen i masa. Pripremi se za rukovanje raznim mjernim uređajima, nauči kako ih učinkovito koristiti i napraviti precizna mjerenja u različitim kontekstima. Uroni i u svijet mjernih jedinica! Otkrij kako određujemo i izražavamo različite fizičke veličine i koje su tajne pretvorbe mjernih jedinica.

Radionice će biti interaktivne i uključivat će praktične vježbe, simulacije i rješavanje problema.

Polaznici sa sobom trebaju ponijeti pribor za pisanje i kalkulator, a preporučamo da, prema mogućnostima, svaki polaznik sa sobom ponese mobitel ili tablet.

Radujemo se tvojem dolasku!

ROBOTIKA ZA POČETNIKE

Predavač: Dunja Škvorc (dunja.skvorc@mik.hr, 0994245872)

Termini radionice: 22.07. -  25.07. u vremenu od 13:30 do 16:00

Mjesto održavanja: TICM 1, Informatička učionica 1. kat (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: od 1. do 3. razreda OŠ

Maksimalni broj polaznika: 15

Projekt: Ljetni STEM kamp

Zanima te kako radi robot, kako ga pokrenuti i što sve on može? Dash and Dot robot savršen je za tvoje prve korake u uzbudljivom svijetu robotike!

Dash and Dot robot se može pokretati, detektirati prepreke, lansirati loptice, crtati i pisati, pa čak i pomicati predmete, a tijekom radionice otkrit ćemo još mnoge tajne koje krije Dash and Dot. Programiranje robota odvija se kroz zabavnu i jednostavnu mobilnu aplikaciju Blockly. Uz pomoć različitih senzora, ovi roboti omogućuju laku interakciju i komunikaciju sa svojom okolinom.

Kroz igru i istraživanje, polaznici će razvijati vještine programiranja i kreativnog razmišljanja, unaprijediti suradnju i kreativnost.

Pridruži nam se i zakorači u svijet robotike s Dash and Dot robotima!

Izvor financiranja: Grad Čakovec

VIRTUALNA STVARNOST

Predavač: Borna Kadežabek (borna.kadezabek@mik.hr, 0923370953)

Termini radionice: 12.08 - 14.08. u vremenu od 16:00 do 20:00

Mjesto održavanja: TICM 1, Informatička učionica 1. kat (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: od 7. razreda OŠ. do 4. razreda SŠ

Maksimalni broj polaznika: 12

Projekt: Proljetni STEM kamp

Radionica Virtualne stvarnosti djeci omogućuje priliku da urone u svijet virtualne stvarnosti gdje će imati priliku kroz Meta Quest 2 VR naočale vidjeti osnove u kreiranju okruženja za VR igre i aplikacije.

Kroz igru i rad sa VR naočalama djeca će imati priliku da vide kako je to razvijati igre za VR uz pomoć Unreal Engine 5. Radionica je zamišljena tako da im kroz kratko vrijeme pružimo veliku priliku da istraže ovu fascinantnu tehnologiju na kreativan i edukativan način.

Primarni cilj tečaja je da djeca dobe uvid u rad VR-a i naravno da se dobro zabave, te nešto i nauče!

KAKO RIJEŠITI SUDOKU & OSTALE LOGIČKE MOZGALICE

Predavač: Aleksandra-Maria Vuković (aleksandra.maria.vukovic@mik.hr)

Termini radionice: 29.7.-1.8. u vremenu od 9:00 do 11:00

Mjesto održavanja: TICM 1, Informatička učionica 1. kat (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: od 3. do 6. razreda OŠ

Maksimalni broj polaznika: 15

Projekt: Proljetni STEM kamp

Voliš rješavati različite mentalne izazove? Želiš dublje uroniti u zanimljiv svijet logičkih mozgalica, poboljšati svoje logičke vještine i zabaviti se u isto vrijeme? Onda si na pravome mjestu!

Pridruži nam se na radionici Kako riješiti sudoku & ostale logičke mozgalice i otkrij svijet pun zagonetki koje čekaju da budu riješene!

Cilj radionice je potaknuti razvoj logičko - matematičke inteligencije rješavanjem logičkih zadataka i mozgalica.

Logičko-matematička inteligencija dolazi do izražaja pri rješavanju različitih problema i zagonetki, a obuhvaća učinkovito korištenje brojeva i matematičkih koncepata, kao i lakoću u pronalaženju i uočavanju odnosa i obrazaca na zadanom uzorku. Logičke mozgalice su zanimljive djeci svih uzrasta i kao takve su odličan način za poticanje razvoja logičko-matematičke inteligencije.

Radionica donosi brojne koristi i ishode za polaznike, od kojih su najistaknutiji:

  • razvoj vještina rješavanja problema
  • razvoj logičkog zaključivanja
  • jačanje samopouzdanja
  • poticanje razvoja suradničkih i komunikacijskih vještina

Zašto sudjelovati?
Ova radionica nije samo prilika za rješavanje raznolikih zagonetki i razvoj sposobnosti kritičkog mišljenja i kreativnog pristupa problemima, već i putovanje koje će te naučiti kako misliti "izvan okvira". Otkrij nove načine pristupanja problemima i poboljšaj svoje kognitivne sposobnosti kroz zabavu i igru!

Radujemo se tvojem dolasku!

Izvor financiranja: Grad Čakovec

ČAROBNA AVANTURA 1 - radionica Escape Rooma za male istraživače

Predavači: Aleksandra-Maria Vuković (aleksandra.maria.vukovic@mik.hr) Anita Sečan (anita.branisa@mik.hr , 095 530 9628)

Termini radionice: 19.8.- 22.8. u vremenu od 16:00 do 18:00

Mjesto održavanja: Metalska jezgra  (Ulica bana Josipa Jelačića 22/d, Čakovec)

Dobna skupina: od 3. do 5. razreda OŠ

Maksimalni broj polaznika: 15

Projekt: „Čarobna avantura“ - radionica Escape Rooma za male i velike istraživače

Rješavanjem niza zagonetki, zadataka i logičkih problema unutar određenog vremenskog ograničenja obavite zadanu misiju i „pobjegnite iz sobe“!

Avantura koju vam pripremamo osim igre, timskog rada i rješavanja problema orijentirana je na prirodoznanstveno - matematičko područje povezano s različitim mjerenjima i opažanjima u našem neposrednom okolišu. Koristit ćemo orijentacijske karte, digitalne alate, jednostavne i one manje jednostavne mjerne uređaje i trčati po parku….

Da biste uspješno savladali izazove pred vama, upoznat ćete se s različitim mjerenjima iz područja atmosfere, vode, tla i pokrova tako što ćete naučiti rukovati različitim mjernim uređajima, upoznati različite fizičke i kemijske veličine i njihove mjerne jedinice.

Mjerit ćete temperaturu zraka, procjenjivati ukupnu naoblaku i tragove kondenzacije. Određivat ćete i fizičko - kemijske čimbenike vode (temperaturu, pH, količinu nitrata i nitrita), odrediti karakterizaciju tla i još puno toga… Uz svako mjerenje rješavat ćete i  problemske zadatke koji će biti popraćeni teorijskom pozadinom pojedinog mjerenja (npr. prilikom određivanja naoblake naučit ćete što su postoci).

Igraj se s nama na malo drugačiji način i pri tome puno toga nauči!

Radujemo se tvojem dolasku!

ČAROBNA AVANTURA 2 - radionica Escape Rooma za velike istraživače

Predavači: Veronika Drk (veronika.drk@mik.hr), Denis Horvat (denis.horvat@mik.hr, 098 9348270)

Termini radionice: 19.8. - 22.8 u vremenu od 16:00 do 18:00

Mjesto održavanja: Metalska jezgra  (Ulica bana Josipa Jelačića 22/d, Čakovec)

Dobna skupina: od 6. do 8. razreda OŠ

Maksimalni broj polaznika: 15

Projekt: „Čarobna avantura“ - radionica Escape Rooma za male i velike istraživače

Rješavanjem niza zagonetki, zadataka i logičkih problema unutar određenog vremenskog ograničenja obavite zadanu misiju i „pobjegnite iz sobe“!

Avantura koju vam pripremamo osim igre, timskog rada i rješavanja problema orijentirana je na prirodoznanstveno - matematičko područje povezano s različitim mjerenjima i opažanjima u našem neposrednom okolišu. Koristit ćemo orijentacijske karte, digitalne alate, jednostavne i one manje jednostavne mjerne uređaje i trčati po parku….

Da biste uspješno savladali izazove pred vama, upoznat ćete se s različitim mjerenjima iz područja atmosfere, vode, tla i pokrova tako što ćete naučiti rukovati različitim mjernim uređajima, upoznati različite fizičke i kemijske veličine i njihove mjerne jedinice.

Određivati ćete fizičko - kemijske čimbenike vode (temperaturu, pH, količinu otopljenog kisika, količinu nitrata i nitrita, količinu fosfata, tvrdoću vode, električnu vodljivost), mjerit ćete temperaturu tla na različitim dubinama, određivati karakterizaciju i gustoću tla, mjeriti promjer i određivati visinu stabala. Uz svako provedeno mjerenje rješavat ćete i problemske zadatke iz matematike, fizike, kemije ili biologije kojima ćete produbiti svoja već postojeća znanja iz tih predmeta.

Igraj se s nama na malo drugačiji način i pri tome puno toga nauči!

Radujemo se tvojem dolasku!

Izvor financiranja: Grad Čakovec

UVOD U TEHNOLOGIJU 3D PRINTANJA

Predavač: Denis Vidović (denis.vidovic@mik.hr, 098 187 0091)

Termini radionice: 7.8. - 9.8. u vremenu od 17:00 do 19:30

Mjesto održavanja: TICM 1, Labos (Ulica bana Josipa Jelačića 22/b, Čakovec)

Dobna skupina: 15-23 godina

Projekt:  Budućnost tržišta rada i uvod u nove tehnologije, Grad Čakovec

Radionica "Uvod u tehnologiju 3D printanja" namijenjena je mladima u dobi od 15 do 23 godina. Cilj radionice je prikaz, uvođenje i buđenje interesa kod mladih za tehnologije 3D printanja.

Tijekom radionice, polaznici će se upustiti u izazovne zadatke koji će ih voditi kroz proces 3D modeliranja, 3D skeniranja i 3D printanja. Naučit će osnove 3D modeliranja kroz stvaranje interaktivnih predmeta i pomagala. Kroz kreativno razmišljanje, potaknuti ćemo ih da razviju vlastite ideje i koncepte primjerene za izradu pomoću tehnologija 3D printanja.

U sklopu radionice polaznici će se upoznati s najčešćim tehnologijama 3D printanja te najkorištenijim materijalima koji se koriste za 3D printanje. Naučiti će najvažnije značajke, prednosti i nedostatke tih najčešćih tehnologija 3D printanja te kako odabrati materijal koji će zadovoljiti potrebe određenog predmeta.

Nakon upoznavanja koncepta 3D modeliranja i 3D skeniranja, polaznici će napraviti 3D model razvijene ideje i koncepta određenog predmeta primjerenog za 3D printanje. Modelirani predmet polaznici će i isprintati koristeći najpopularniju, FDM tehnologiju 3D printanja.

Radionica "Uvod u tehnologiju 3D printanja" donosi brojne koristi i ishode za polaznike. Evo nekoliko ključnih aspekata koje ćemo naglasiti:

 1. Upoznavanje s najčešćim tehnologijama 3D printanja.
 2. Upoznavanje s najkorištenijim materijalima u svijetu 3D printanja.
 3. Razvijanje ideje i koncepta predmeta primjerenog za izradu pomoću tehnologije 3D ispisa.
 4. Upoznavanje sa softverom za 3D modeliranje te za pripremu 3D modela za 3D ispis.
 5. Izvođenje 3D ispisa pomoću FDM tehnologije 3D ispisa.