Kako su mladi izumitelji iz STEM Centra udahnuli život klasičnoj društvenoj igri

Projekt mladih polaznika STEM Centra – Robotska operacija pretvara klasičnu društvenu igru Operation u novu interaktivnu igru povezanu na internet. Projekt je izrađen u sklopu edukativnog tečaja Internet stvari i web koji udruga Međimurski informatički klub (MIK) provodi u sklopu projekta STEM Centar.

Igra mlade zaljubljenike u robote podučava motoričkim vještinama potrebnim za operaciju robota te ispituje njihovu smirenost i strpljenje. Kao dodatak društvenoj igri izrađena je mobilna aplikacija putem koje se upravlja igrom. Projekt je izrađen pomoću lako dostupnih materijala(kartoni aluminijska folija), mikrokontrolera Arduino MKR1000, DF Robot zvučnika i matričnog LED ekrana.

 

Igrači pokreću igru putem mobilne aplikacije. Cilj igre je izvaditi dijelove iz robota pomoću metalne pincete, bez doticanja otvora na robotu koji su obloženi aluminijskom folijom. Kada igrač dotakne ploču igre, zatvara se strujni krug i igra javlja da operacija nije uspjela.

Prikaz projekta pogledajte i na našem YouTube kanalu:

 

Projekt su izradili polaznici STEM Centra – Mateo Turk i Danijel Hodić uz mentora Viktora Lazara.

 

O projektu STEM CENTAR

STEM CENTAR projekt je udruge Međimurski informatički klub (MIK) koji se provodi u školskoj godini 2019./2020. u suradnji s udrugom Mladi informatičari Strahoninca (MIS). Valja spomenuti i podršku Međimurske Županije i partnera udruge MIK, Tehnološko inovacijski centar Međimurje (TICM), u čijim se moderno uređenim prostorima na adresi Bana Josipa Jelačića 22 u Čakovcu održavaju programi i aktovnosti centra.

Vrijednost projekta prepoznali su i naši dugogodišnji partneri te se tečaj uz udrugu MIS i TICM provodi u partnerstvu s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i III. OŠ Čakovec. Projekt STEM CENTAR sufinanciran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske pod nazivom Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2019./2020.

Posted by Viktor Lazar