Drugi tjedan radionica u sklopu projekta „Kaj buš STEM?“

U sklopu projekta „Kaj buš STEM?“ kojeg financira “Grad Čakovec, prijatelj djece” i prošlog tjedna udruga “Međimurski informatički klub” Čakovec (MIK) u partnerstvu s “Mladim informatičarima Strahoninca” (MIS) održavala je svoje radionice u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Projekt objedinjuje 5 radionica, a prošlog tjedna održavale su se dvije: “Moje prvo programiranje” i “3D modeliranje i ispis”

Od 27.7. do 30.7. u terminu od 9:00 do 11:30 učenici od 2. do 4. razreda susreli su se sa svojim prvim programiranjem u sklopu radionice „Moje prvo programiranje“. Izvoditeljica radionice bila je Dunja Škvorc. Radionicu je s radošću pohađalo petnaestero učenika koji su spretno rješavali sve zadatke koji su im stajali na putu. Kroz 12 školskih sati polaznici su se upoznali s osnovama rada u grafičkom programskom jeziku Scratch. Već prvog dana naučili su pokretati likove, a drugog dana uz pomoć izvoditeljice učenici su izradili kratku priču. Svakog dana nadograđivali su svoje znanje, a kao završnu aktivnost učenici su samostalno napravili svoju prvu priču u Scratch-u. U samo četiri dana učenici su naučili osnove rada u Scratch-u, no što je još važnije učenici su razvijali računalno razmišljanje i kreativnost.

Zbog velikog interesa za radionicu „Moje prvo programiranje“ odlučili smo organizirati još tri dana radionice. Radionica će se održavati od 24.8. do 26.8. od 9:00 do 11:30, a prijavu možete napraviti ovdje:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=9C-zdu8tF0Sg2G1ghva97fGqfxsvQL5DsjXfpkdPq91UNFBKSkI0WjNCN0ExSUk1OVMwN041QUZJWC4u

Također u terminu od 27.7. do 30.7. od 17:30 do 20:00 sati održana je radionica “3D modeliranje i ispis”. Radionica je bila namijenjena učenicima od 7. razreda OŠ do 4. razreda SŠ, a voditelj radionice bio je Denis Vidović. Kroz 12  školskih sati polaznici su se upoznali s osnovama 3D modeliranja te pripreme izrađenog modela za 3D ispis te samog funkcioniranja 3D pisača. Prva dva dana uz pomoć voditelja polaznici su izradili i isprintali model vodenog kola, dok su druga dva dana samostalno izradili modele po želji koje su zatim i isprintali na 3D pisačima. Neki od zanimljivijih isprintanih modela bili su logo poznate računalne igre “Fortnite” te model robota R2D2 iz “Star Wars” serijala.

Kako je bilo na radionici pogledajte u galeriji.

Posted by Denis Vidovic