STEM KAMP MEĐIMURSKE ŽUPANIJE 2021.

Udruga Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) u partnerstvu s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) će u sklopu projekta STEM KAMP MEĐIMURSKE ŽUPANIJE uz sufinanciranje međimurske županije organizirati besplatne ljetne radionice iz područja STEAM-a.

Radionice će se održati u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM).

Otkrivanje znanosti kuhanjem

Predavač: Andreja Poljanec

Termini radionice:

 • 21.7. 18:30 - 20:45
 • 22.7. 18:30 - 20:45
 • 28.7. 18:30 - 20:45
 • 29.7. 18:30 - 20:45

Dobna skupina:  4. - 8. razred OŠ

"Otkrivanje znanosti kuhanjem“ je radionica zamišljena za djecu u dobi od 10 do 14 godina. U sklopu radionice djeca će imati prilike iskoristiti stvarne situacije iz kuhinje kako bi se potaknulo znanstveno i kritičko razmišljanje. Kreativni i zabavni pokusi potaknut će razvoj intrizične motivacije kod djece koja vodi prema dubinskom pristupu učenju i razumijevanju koncepata. Nakon dobivenih osnovnih znanja iz kemije djeca će moći uvidjeti njezinu važnost i primjenu u svakodnevnom životu. Cilj radionica je uvesti djecu u svijet kemije, kao i želja da se pobuditi ljubav, strast i interes za prirodne znanosti. Upoznat će se s laboratorijskim priborom poput laboratorijskih čaša, epruveta, menzura te ostalim laboratorijskim „čudima“ koja će im pomoći istraživati zanimljive svakodnevne stvari.

3D print LEGO akademija

Predavač: Denis Vidović

Termini radionice:

 • 19.7. 18:00 - 21:00
 • 20.7. 18:00 - 21:00
 • 21.7. 18:00 - 21:00

Dobna skupina: 5.-8. razred OŠ, 1. i 2. razred SŠ

Opis radionice:

„3D print LEGO akademija“ je radionica zamišljena za djecu u dobi od 10 do 16 godina. Trajanje radionice je 12 školskih sati. U sklopu radionice djeca će naučiti osnove 3D modeliranja i 3D printanja u softverskim alatima Tinkercad i Autodesk Fusion 360 na temelju modeliranja i izrade LEGO kockica i figura. Nakon dobivenih osnovnih znanja iz 3D modeliranja i printanja djeca će samostalno razviti svoju ideju LEGO građevine koju će prvo izmodelirati, a zatim i isprintati. Na taj način djeca će na izrazito zanimljiv i zabavan način razviti kreativnost i inovativnost uz usavršavanje vještina 3D modeliranja i printanja.

Polaznici radionice će usvojiti usavršavanje vještina 3D modeliranja. Naučiti osnovne pojmove i način rada 3D printera. Razvijati kreativno i inovativno razmišljanje.

Kockanje u starogrčko doba - Platonova tijela

Predavač: Aleksandra Tonković

Termini radionice:

 • 3.8. 9:00 - 11:15
 • 4.8. 9:00 - 11:15
 • 5.8. 9:00 - 11:15
 • 6.8. 9:00 - 11:15

Dobna skupina: 4.-8. razred OŠ

Opis radionice:

Kroz ovu radionicu će se učenici upoznati s poviješću matematike vezano za Platona i Platonova tijela (tableti). Polaznici će izrađivati Platonova tijela različitih veličina pomoću različitih materijala (žica, drveni štapići, tanji karton, papir u boji, ukrasni papir, plastični štapići/slamke). Osim toga, igrati će zabavnu igru Kockanje i vjerojatnost, pa će kroz istu usvojiti neke matematičke vještine i znanja. Bacat će Platonove kocke, procjenjivati i izračunavati vjerojatnost pojavljivanja pojedinog broja na kockama... Sve u svemu, matematika može biti itekako zabavna. Upišite djecu na ovu radionicu, jer ćemo ih potaknuti na logičko razmišljanje, a ujedno će i sami zavoljeti matematiku te time poboljšati svoju motivaciju i rezultate.

Moderne mobilne aplikacije

Predavač: Viktor Lazar

Termini radionice:

 • 9.8. 18:30 - 20:45
 • 10.8. 18:30 - 20:45
 • 16.8. 18:30 - 20:45
 • 17.8. 18:30 - 20:45

Dobna skupina: 7. razred OŠ - 4. razred SŠ

Mobilne aplikacije dio su naše svakodnevnice, a mobilni uređaji imaju sve bolje karakteristike, te se često koriste za obavljanje zadataka koji su do nedavno bili rezervirani samo za osobna računala. Mobitel nije više samo sredstvo za telefonsku ili SMS komunikaciju. Koristi se za gotovo sve, od fotografiranja, vođenja bilješki, praćenja parametara sportskih aktivnosti, fotografiranja, slušanja glazbe i slično. Može se reći da je mobilni uređaj švicarski nožić 21. stoljeća. Ova sveprisutnost mobitela pruža i neizmjerne mogućnosti za razvoj aplikacija. Radionica će uvesti polaznike u razvoj mobilnih aplikacija pomoću platform Flutter.
Flutter je odabran zbog svoje fleksibilnosti i niske krivulje učenja, što će učenicima omogućiti da brzo svladaju osnove i počinju razvijati bogate mobilne aplikacije. Flutter nudi mogućnost nativnog razvoja za dvije najpopularnije platforme –Android i iOS kroz standardizirani jezik, čime uvelike ubrzava vrijeme od ideje do upotrebljivog proizvoda – aplikacije koja radi na mobilnom uređaju.
Polaznici radionice naučit će o objektno orijentiranom programiranju i dizajniranju tj. pripremi koncepta za mobilnu aplikaciju. Kroz kamp će usvojiti znanje potrebno za pretvaranje dizajna u upotrebljivi softver, koji uzima u obzir mobilnu platformu i prilagođen je ciljanim korisnicima.