Želim biti PROGRAMER

Zelim biti programer

Udruge “Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i ove godine upisuju djecu u informatičke tečajeve s naglaskom na programiranje.

Roditelji, jeste li znali da na tržištu kronično nedostaje programera? A prema istraživanjima problem će biti još izraženiji u nadolazećim godinama. Jeste li znali, programerski posao je jedan od najbolje plaćenih poslova?

Djeco, kako biste u budućnosti ostvarili uspjeh u svojoj karijeri želimo vas od najmanje dobi pripremiti da postanete vrhunski stručnjak u najzahtjevnijem informatičkom zanimanju – programiranju. Naučit ćemo vas programirati od početnih koraka pa sve do svjetski najtraženijih programerskih jezika poput C++ i Jave, kao i raditi u najprestižnijim informatičkim tehnologijama.

Osim toga, pripremit ćemo djecu za najzahtjevnija informatička natjecanja (HONI i Infokup). Naši rezultati govore o našoj kvaliteti (višestruka prva mjesta na državnoj razini u daleko najtežoj kategoriji – algoritmi).

Treba spomenuti da projekt “Želim biti programer” podupiru Hrvatski savez informatičara, Grad Čakovec i Županija međimurska. Nastavak je to projekta “Škola mladih programera” od prethodnih godina, čime udruge bilježe kontinuitet u radu i uspjesima.

PRIJAVNI OBRAZAC

Evo 7 je razloga zašto je programiranje bitno:

1. Programiranje spada u osnove pismenosti današnjeg digitalnog doba
Djeca danas odrastaju u drugačijem svijetu u kojem su pametni telefoni, računala, Youtube i Facebook svakodnevica. Čak su i igračke digitalne i mnoge od njih programibilne. Jedna stvar je znati kako funkcioniraju te stvari, a druga razumjeti logiku koja se krije iza toga. Kad uče programiranje, djeca shvaćaju i razmišljaju kao digitalni svijet koji nastanjuju.
2. Programiranje može promijeniti svijet
Posljednjih su se nekoliko stoljeća ljudi oslanjali na pisanu riječ kao medij za prenošenje ideja. Sposobnost pisanja je značila sposobnost mijenjanja svijeta. Danas pisanje nije dovoljno. Da bismo promijenili ponašanje, bitno je utjecati na digitalni medij.
3. Ako imaš ideju za sljedeću veliku inovaciju, programiranjem je možeš ostvariti
Svi imaju ideje, no samo ih malo uspije realizirati. Vještina programiranja razdvaja one koji samo imaju ideju od onih koji je mogu ostvariti. Ako želite da vam dijete bude mislilac i inovator koji može oživjeti svoje ideje, potaknite ga na učenje programiranja. Ono djeci daje samopouzdanje da mogu postati dizajneri i stvaratelji.
4. Programiranje pomaže u razvoju logičkog razmišljanja
Poznati vizionar i jedan od osnivača tvrtke Apple, Steve Jobs, u jednom je intervju-u izjavio: „Mislim da svi u zemlji moraju učiti programirati jer na taj način uče razmišljati“. Na programiranje možemo gledati kao na primjenu matematike i znanosti jer nas uči iterativnom rješavanju problema i testiranja ideja.
5. Programer je deficitarno zanimanje
900.000 IT profesionalaca nedostajat će u EU do 2020. godine. Programeri čine približno dvije trećine današnjih potreba za IT kadrom u Hrvatskoj.
6. Programiranje donosi natprosječne plaće
Prosječna plaća programera u 2014. u Hrvatskoj je bila 8616 kuna, dok je taj iznos u zemljama EU i višestruko veći.
7. Programiranje ne mora biti teško za učenje
Ako su dječji programi takvi da vide objekt koji se kreće na određeni način i odmah vide rezultat svojeg kodiranja, djeca odmah znaju da su pravilno manipulirali kodom. Učenje programiranja je kao i učenje stranog jezika na način da ga praktično koristimo i testiramo. Učenje jezika daje vještinu komunikacije s ljudima širom svijeta, a učenje programiranja daje vještinu stvaranja tehnologije koja utječe na ljude oko nas.

 

Važno je  znati da nije svako programiranje “jednakovrijedno”. Djeca trebaju učiti vještine koje jesu ili će biti primjenjive i tražene. Stoga je važno da nauče pravila u programiranju, zahtjevne matematičke algoritme te u konačnici programirati u „kvalitetnim“ programskim jezicima (C++, Java, PHP…). Da, udruge „MIS“ i „MIK“ upravo na tome rade.

Ako vaša djeca još ne uče programiranje, sada je vrijeme da počnu!

U ovom trenutku na raspolaganju su 3 kategorije tečajeva koje nudimo i to:

ikona_2  ALGORITMI

Nauči programirati u programskim jezicima
Scratch, SmallBasic i C++.
Nadogradi svoje znanje i stekni vještine
algoritamskog rješavanja problema.
• Skupine osnovnoškolaca:
1. početna: od 3. razreda
2. osnovna: posjeduju osnovna znanja
3. napredna: poznaju algoritme
• Skupina srednjoškolaca

ikona_3  WEB TEHNOLOGIJE

Nauči dizajnirati i programirati web stranice koristeći moderne jezike i alate.
Okvirni sadržaj tehnologija: HTML5, CSS3, JavaScript i biblioteke (JQuery, Angular JS…), PHP, MySQL… Sve ovisno o početnim znanjima skupine temeljem čega prilagođavamo sadržaj polaznicima.

Namijenjeno naprednim osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

 Ikona_1  RAZVOJ IGARA

Nauči izrađivati moderne računalne igre za web i mobilna uređaje koje ćeš sam stavljati na internet te podijeliti svojim vršnjacima…

Namijenjeno naprednim osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Tečajevi će početi krajem 9. mjeseca te će roditelji biti obaviješteni o samom početku putem njihove e-mail adrese, nakon prijave.

 PRIJAVNI OBRAZAC

 

Obveze polaznika tečajeva
Svaki polaznik učlanjuje se u udrugu, a godišnja članarina za učenike iznosi jednokratno 50,00 kuna.
Tečajevi se održavaju tijekom cijele školske godine te polaznici imaju obvezu mjesečno participirati u troškovima provođenja tečaja i to:

Skupina mještani Općine Strahoninec
i učenici OŠ Strahoninec
ostali polaznici
novi članovi 70,00 kn 120,00 kn
postojeći članovi 60,00 kn 100,00 kn

Važno: Srednjoškolci, polaznici tečaja ALGORITMI, kome je barem jedan od mentora iz redova udruga obvezan je participirati u jednokratnom iznosu od 150,00 kn, a što ujedno podmiruje i godišnju članarinu udruga MIS i MIK te trošak konzumacije. Ti učenici imaju obvezu pomagati svojim mentorima u uređivanju učionice, instalaciji računala te ostalim aktivnostima prema planu.

Jedan učenik može biti polaznik više tečajeva te za svaki slijedeći tečaj ostvaruje dodatan popust na participaciju u visini od 30%. Polaznici ostvaruju i druga prava, kao što su nesmetano korištenje učionice i izvan okvira tečajeva, pristup informatičkim natjecanjima, e-mail adresu s “Office 365” sustavom uz pristup radnim materijalima…

Iznosi su podložni promjenama ovisno o mogućnostima udruge, a o čemu će polaznici biti obaviješteni najmanje mjesec dana ranije.

 

Posted by Dejan Drabić