Besplatne radionice u sklopu Europskog tjedna programiranja

Povodom europskog tjedna programiranja uz podršku agencije Mašta, udruga MIK organizira  četiri besplatne radionice iz područja informatike, robotike, elektronike i 3D modeliranja. Program radionica odvija se u sklopu platforme Meet and code. Radionice se održavaju u prostorima našeg partnera - Tehnološko inovacijskog centra Međimurje, na adresi Bana Josipa Jelačića 22, 40000, Čakovec.

 

IoT u mojoj sobi - 15.10.2019 - utorak - 19:00 do 21:00

Internet stvari (IOT) više nije samo „buzzword“ ili najnoviji trend u tehnologiji, već svakodnevna pojava koja nas prati u našim životima. Uređajima koje koristimo volimo lijepiti etiketu „smart“, pa se tako svakodnevno koristimo pametnim telefonima, televizorima, frižiderima, satovima, perilicama rublja, itd. S druge strane, naša okolina svakim je danom preplavljena sa sve više nove tehnologije koju je ponekad teško razumjeti. Hrvatska je svoje mlade Nikole Tesle pronašla u stručnjacima poput Mate Rimca i Alberta Gajšaka. Radionica „IoT u mojoj sobi“ upoznati će naše mlade izumitelje s pojmovima vezanim uz IoT, dok će se u praktičnom dijelu radionice upoznati s programiranjem Arduino mikrokontrolera, povezivanjem senzora i spajanjem izrađenog sklopa na internet. Teme praktičnog dijela vezane su uz svakodnevne situacije, odakle dolazi i naziv radionice. Pokazat ćemo kako koristiti tehnologiju u svrhu zaštite okoliša (štednja energije). Učenici će izraditi alarm za obavještavanje o vremenskoj prognozi i uređaj koji će ih podsjetiti da gase svijetlo na izlasku iz sobe.

https://meet-and-code.org/hr/hr/event-show/3582

 

Mladi programeri - 16.10.2019. – srijeda - 19:00 do 21:00

Radionica za najmlađe programere koja se provodi se u grafičkom programskom jeziku Scratch. Cilj je na zabavana način približiti učenicima programiranje i započeti razvoj analitičko logičkog razmišljanja i STEM vještina od najranije dobi. Učenici će naučiti kako programirati i što su to algoritmi. Pristup rada temelji se na analitičko logičkom razmišljanju. Polaznici će izraditi vlastite interaktivne programe čime ćemo ih pokušati zainteresirati za bavljenje STEM područjem i programiranjem. 

https://meet-and-code.org/hr/hr/event-show/3584

 

Robotska šetnja - 17.10.2019. – četvrtak - 19:00 do 21:00

Rješavajući konkretan zadatak, polaznici će se na ovoj radionici na zabavan način uvesti u svijet robotike. Naučit će kako pomoću mBot robota svladati jednostavnu stazu, koristeći mBlocks programski paket prilagođen početnicima u programiranju te mBot robot. Tijekom radionice, polaznici će upoznati osnovne programske naredbe i strukture u mBlocks-u kao i senzore, odnosno motore mBot robota. Konačni cilj je da kroz vođenu izradu programa riješe robotsku stazu, tj. da izrade program u kojem će robot pratiti crtu. Polaznici će se upoznati kako funkcionira robotska logika i kako kombiniranjem informacija sa senzora postići željeni cilj (praćenje crte). Radionica će biti usmjerena razvoju razmišljanja i zaključivanja koje pomaže prilikom rješavanja problemskih zadataka.

https://meet-and-code.org/hr/hr/event-show/3579

 

3d oblikovanje i ispis - 19.10.2019. - subota -  15:00 –do 18:00

Praćenjem najnovijih događanja iz svijeta tehnologije, identificirali smo 3d ispis kao iznimno važno područje, koje s vremenom dobiva sve veći značaj i važnost u području STEM-a i „maker“ kulture. Pojavom cijenom pristupačnih, a kvalitetom i mogućnostima iznimno naprednih 3d pisača, dobili smo priliku našim korisnicima pružiti kvalitetnu edukaciju vezanu uz cijeli proces proizvodnje, od osmišljavanja ideje, preko 3d modeliranja, do izrade samih fizičkih predmeta. Radionica 3D oblikovanja i ispisa uvest će polaznike u čaroban svijet 3d printera i modeliranja. Učenici će naučiti osnovne pojmove vezane uz područje 3D ispisa i modela, različite procese izrade, mane i prednosti najčešće korištenih materijala te će se pripremiti za rad na vlastitim projektima. Osvrnut ćemo se na princip rada 3D printera i važne teme poput kalibracije, namještanje postavki ispisa te ćemo objasniti na koji način "komuniciramo" s printerom. Učenici će s mentorom raditi na oblikovanju i ispisu pripremljenog modela.

https://meet-and-code.org/hr/hr/event-show/3580