Učenički timovi pokazali izvanredne vještine u LEGO robotici i Internet stvari

Dana 26.5.2023.g. u prostoru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja (TIC) u partnerstvu udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) te Međimurske županije, održano je natjecanje u području IoT (Internet stvari), elektronike i robotike za učenike osnovnih i srednjih škola koje je bilo otvorenog tipa. Natjecanje se provelo u sklopu "(C)UAV and ROBOTICS Show Europe 2023" događanja.

Međimurski župan Matija Posavec obratio se nazočnima s nekoliko rečenica istaknuvši velik značaj ovog natjecanja, osobito u vrijeme kada tehnologija  čini neizostavan dio napretka razvijenog društva te naglasio kako Županija ima planove za razvoj "centra znanja" čiji dio su Tehnološko-inovacijski centar, Metalska jezgra, ali i informatičke udruge MIS i MIK koje su jedne od najboljih udruga u državi. Završnim riječima otvorio je samo natjecanje.

Natjecanje je bilo podijeljeno u kategorije, robotičko (LEGO) i IoT, sudjelovalo je:

  • 73 natjecatelja iz Vinice, Rovinja, Zagreba, Male Subotice, Josipovca, Popovače, Kutine, Krapine, Čabra, Bjelovara i Čakovca
  • 23 mentora
  • 15 osnovnoškolskih ekipa
  • 8 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ekipa.

KATEGORIJE

  • Internet stvari (Iot) i elektronika – izložba radova na zadanu temu i ocjenjivanje prezentacije i kvalitete izloženih radova

Natjecanje u IoT-u fokusiralo se na inovativnost i praktičnu primjenu tehnologije. Mladi talenti predstavljali su svoje projekte i prezentirali ideje koje su koristile Internet stvari kako bi riješile stvarne probleme. Od pametnog i automatiziranog razdvajanja otpada pa sve do pametnih robota koji obavljaju složene radove opasne po čovjeka, timovi su prikazali izniman nivo tehničke vještine i kreativnosti, te su dokazali da su spremni pridonijeti razvoju tehnološkog svijeta.

Osim što su učenici izložili svoje IoT radove na predloženu temu ,,Pametni grad i odgovorno građanstvo“, kroz cijelo vrijeme su isti bili predstavljeni posjetiteljima. Svi projekti i izvedbe temeljito su ocijenjeni od strane međunarodnog ocjenjivačkog žirija, koji je bio sastavljen od stručnjaka iz područja robotike i IoT-a. Timovi su ocjenjivani prema kriterijima kao što su tehnička izvedba, inovativnost, prezentacija i timski rad. Bilo je vrlo teško odabrati najbolje, s obzirom na impresivnu kvalitetu svih prikazanih radova.

Cilj izložbe i natjecanja bio je podizanje svijesti o ,,izradi sam“ (DIY) kulturi, važnosti timskog rada, iskorištavanju postojećih resursa i znanja na polju novih tehnologija te poticanju inovativnog pristupa, kreativnosti i logičnog razmišljanja.

  • Robotski poligon – radionica i natjecanje

U uvodnom dijelu se za učenike organizirala radionica koja je omogućila timovima, posebice onima kojima je ova tema nova, upoznavanje s LEGO robotskim setovima u svladavanju robotskog poligona. Sadržaj radionice je bio prilagođen uzrastu i mogućnostima grupe, a natjecatelji su bili timovi sastavljeni od 2 do 4 člana učenika osnovnih škola. Natjecanje u robotici zahtijevalo je od timova da pokažu svoje vještine u izgradnji i programiranju LEGO robota kako bi savladali zahtjevne poligone. Mladi natjecatelji pokazali su iznimno tehničko znanje, kreativnost i timski duh dok su se natjecali za najbolje vrijeme i najpreciznije izvedbe. Lego setovi pružili su im platformu za eksperimentiranje i stvaranje, a rezultati su bili izvanredni.

Rješavanje zadataka na robotskom poligonu jednostavan je način upoznavanja s robotikom – konstrukcijom robota i programiranjem logike upravljanja robotom. Korištenjem LEGO seta sastavilo se jednostavno robotsko vozilo koje se postavilo na robotski poligon te je ovisno o vještini konstruktora i programera robota rješavan zadatak.

Za najbolje natjecateljske timove, a namijenjeno djeci i mladima, u obje kategorije osigurane su vrijedne nagrade – vaučeri za kupnju opreme u vrijednosti od 600€ (1.mjesto), 400€ (2.mjesto) i 200€ (3. mjesto), a čije nagrade su osigurale tvrtke koje su bile organizatori, tj. sudionici (C)UAV konferencije.

Navedeno natjecanje predstavljalo je veliki izazov za udruge, a sama organizacija i provedba natjecanja za 15 robotičkih i 8 IoT ekipa iz cijele države provedeno je uspješno. Udruge MIS i MIK su vlastitim sredstvima, entuzijazmom i ustrajnošću organizirale natjecanje koje je baš svaka ekipa pohvalila da je provedeno besprijekorno. Zahvaljujemo Međimurskoj županiji koja je ugostila 3 ekipe u učeničkom domu Graditeljske škole, osigurala hranu i piće te pomoć oko pripreme prostora. Impresije dijela sudionika prenosimo sa zadovoljstvom:

 

Posted by Dejan Drabić